Posted on:

Giant’s Causeway Visitor Centre

heneghan peng architects

Shared By




The National Trust

Project Status




View all (8) images

Project Description


This elegant, powerful visitor centre appears to be born of its place; the irregular lines of basalt columns grow and recede into the landscape to form the building edges, with the building roof a part of the dramatic landscape. Visitor centres are hard to do; this one serves as shop, café and exhibition without any one function overpowering what is a simple, telling piece of architecture.

Visitor centres are normally self-effacing buildings, fulfilling the needs of visitors while being careful not to draw the limelight away from their main attraction. This one pulls of that difficult trick of being a destination venue in its own right without upstaging the principal event – the centre is invisible from the causeway, which is set one kilometre apart. The internal space is made from a large concrete soffit with slices of roof lights and slots between the basalt allowing natural light deep into the centre.

For more information, please visit
For video of the project, see
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X