Project

Posted on:

GH-3522074980

No.Mad

Shared By

dmadsen, hanley wood, llc


Project Name

GH-3522074980

Project Status

Concept Proposal

Year Completed

2014

Client/Owner

Guggenheim Helsinki


Type

Cultural

View all (2) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The solution expands along the site as a fragmented but homogeneous landscape. The Museum is compacted into a single level reducing dramatically the energy needs. The Access is placed toward the market and the Bar overlooking the harbour. The Exhibition Halls are configured in different sizes to maximize the display possibilities. A public platform covers the program absorbing the pedestrian and cycling flows from the park, the terminal and the market. This urban gift is filled with playgrounds, performance zones, bar terraces and sculpture displays. Several “framing” planes are located in each program focusing toward prominent urban icons. Their variable heights modify the platform atop creating a protective environment with elevated viewpoints. Profiting from this geometry, the Atrium enjoys a dual character, with a light controlled area and some protrusions with Piranesian charm. These protuberances integrate into the urban scale with an evident degree of permeability. Their dark wood presence links our imagination to the traditional Nordic buildings.

Guggenheim Helsinki Honorable Mention
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X