Posted on:

Francis Bell House

Parsonson architects


Project Status


Year Completed



10,003,000 sq. feet
View all (4) images

Project Description

The site is located in Eastbourne, a seaside suburb situated across Wellington harbour from Wellington, New Zealand’s capital city. Large layers of hills surround the harbour on two sides creating a varied and interesting topography. The property is steep and borders a large area of native bush reserve and is only by accessible by steps and cable car. It sits high above the other houses in the area and is surrounded by bush and birdsong.

The house is composed in two extrusions, upstairs and downstairs. Upstairs is bent to follow the contours of the land and contain a sheltered upper garden and lawn, downstairs is straight, following the contours at first then cantilevering out to the view. The point where these two forms separate creates the entry courtyard, which is punctuated by a chimney.

The strip like forms are accentuated further by the use of dark corrugated iron cladding and lines of windows and green fibre-cement, which ensures the house is folded into and sits almost invisibly in its setting.

The roof of the living level below forms a large deck for the upper level, creating a runway floating in an amphitheatre of bush.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X