Project

Posted on:

Fort Vancouver Library

Miller Hull Architects, Streimer Sheet Metal (Building Envelope)

Shared By

Interra

Location

1007 East Mill Plain Blvd.
Vancouver, WA
98663

Client/Owner

City of Vancouver, WA

Project Status

Built

Year Completed

2012

Size

80,000 sq. feet

Construction Cost

$40,000,000

Certifications and Designations

View all (6) images

Project Description

The Vancouver Community Library was designed for long-term flexibility and adaptability as libraries change over time. Large open floor areas and a flexible raised access floor, containing mechanical and electrical systems, allow for easily rearranged spaces in the coming years and contribute to the overall sustainable design goals and projected LEED Gold certification. The use of natural daylight was a key design strategy, and the narrow building and arrangement of shelves maximizes north and south light. Carefully sized overhangs and the strategic use of clear and shaded glass (both a stainless steel mesh shade and ceramic frit) control heat gain and glare.

As the role of the library changes, including the evolution of how we consume books and media, the Vancouver Community Library stands out as the library of the future — anticipating that we cannot and do not know what to expect, but designed to adapt and respond when that future (and the next future) arrives.
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X