Project

Posted on:

Emigration House

Steven Christensen Architecture

Shared By

Victoria Carodine, Hanley Wood


Project Name

Emigration House

Size

6,500 sq. feet


Team

  • Steven Christensen
  • Devon Montminy
  • Cori Gunderson


Awards



weaetxdyvaydzcwq View all (25) images

2016 Residential Architect Design Awards
On the Boards: Honorable Mention

Designed by Steven Christensen Architecture, the Emigration House was originally sited on a ridge on its mountain canyon site in Emigration Township, Utah. But this being the type of place where people want to look at mountains and not houses, it seemed prudent to change the location to the back side of a knoll. Now the 6,500-square-foot house drops mostly out of sight, while still taking advantage of views of unoccupied sections of the surrounding mountains. The house’s angular forms are imposing at times, but its elongated Z-shaped form—in plan and section—follows the site’s topography and opens itself to the warmth and sunlight of its southern exposure.

Project Description

The canon of architecture offers many significant examples of hillside houses cascading down toward a significant view. This project addresses an unusual site constraint, where the best view is over your shoulder.

This 6.8 acre Emigration Canyon site, located on the overland carriage route shared by prominent migrants from the Donner Party to the Mormon Pioneers, sits partially atop a prominent ridge that offers spectacular views of surrounding peaks and the city lights below. Like many sites with expansive views, this site is prominently visible, and although the platted building pad sits squarely atop the ridge, placement of a home there would substantially disrupt existing mountain silhouettes.

This design seeks to preserve the natural character of the canyon and avoid the 'cherry on top of the sundae' site strategy dictated by the plat. Oriented on the back side of the knoll, and humble in scale by neighborhood standards, the house stands discreetly away from the street and hugs tightly to the topography. Rather than cascading down the primary slope toward a view of other houses, the form reaches upward, climbing toward the tiny part of the site where it can sneak a peek at the city below without obstructing ridge views from afar. Meanwhile, the broad south side of the home opens up toward Dale Benchmark and Perkins Peak: 90 degrees of protected mountain views. Strategic site placement and a binary approach to glazing ensure that this house in a highly developed canyon will have no man-made objects in sight, except for the view it frames toward the Salt Lake Valley through the canyon mouth below.

Our design for the home was motivated by an interest in the manipulation of vernacular roof forms, a current preoccupation of our practice that has spanned across several recent projects. We began with a simple rectangular bar scheme, bending it into an elongated ‘Z’ in both plan and section in order to adhere to the slope of the site and direct the view upon entry toward Dale Benchmark and Perkins Peak. This simple manipulation to the plan is registered by a series of contortions within the project's gable roof, transforming its recognizable form into a distorted and faceted topography. This roof form extends down the north side of the house, shielding it from winter cold and undesirable views toward neighboring homes, while cantilevering over the south elevation to invite in winter sun and unspoiled mountain views. As one moves from the home's public street view toward its private backyard, the form’s legibility as a closed prismatic solid begins to unfold into an architecture of immaterial planes.

- Selected for 2015 AIA Emerging Professionals Exhibition, American Institute of Architects National Headquarters, Washington DC
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X