Project

Posted on:

Drs. Julian and Raye Richardson Apartments

David Baker + Partners

Shared By

Devan

Client/Owner

Community Housing Partnership, Mercy Housing California

Consultants

  • Mechanical Engineer: Tommy Siu and Associates Mechanical Engineers
  • Plumbing Engineer: Tommy Siu and Associates Mechanical Engineers
  • Electrical Engineer: FW Associates
  • Structural Engineer: Structural Design Engineers
  • Civil Engineer: Sandis
  • General Contractor: Cahill Contractors
  • Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architecture
  • Lighting Designer: Horton Lees Brogden
  • Baker Vilar Architects
  • Teletech Security
  • Sun, Light and Power
  • Wilson Ihrig & Associates
  • Gale Associates

Project Status

Built

Size

65,419 sq. feet

Construction Cost

$26,860,000

Keywords

Apartments
View all (14) images

Project Description

The five-story, U-shaped building hosts glass-fronted retail spaces at the corner and along one street edge. Its massing is carefully controlled by shifts in surface and materials on the façade, moving from zinc cladding with recycled wood insets, to simply detailed white stucco, to a carefully calibrated chartreuse paint.

Durability is key. Behind its gracious urban façade, the building houses a community that can be rough on a building: Many residents have physical or psychological disabilities, while others have been on the street so long that they have forgotten how to care for a permanent home. “As the owners of our buildings, we prefer to upgrade materials to maximize life-cycle and maintenance costs,” Schnur says. “A well-designed and maintained building also adds dignity to the lives of our residents.”

Security is necessary, but is not overbearing. Discreetly placed cameras scan the exterior of the building. Generous windows connect the lobby with an adjacent lounge, fostering community while allowing oversight.

A landscaped central courtyard features custom-designed tables and seating, and allows residents to gather outside, away from the street. Foldable glass walls in the ground-floor multipurpose room open onto the courtyard. On the other side, the clinic takes advantage of the daylight but still maintains privacy with a patterned glass wall. Anchoring one end of the courtyard is an open-air staircase.

On the four apartment floors, what might have been drab, double-loaded corridors instead are deftly designed with brightly painted light coves carved into the ceiling at the unit doors. The efficiently laid-out apartments come with durable custom furniture and basic kitchen equipment.

Read the full article here: http://www.architectmagazine.com/multifamily/drs-julian-and-raye-richardson-apartments.aspx
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X