Posted on:

Chiara Restaurant


Shared By



705 Collins Street




Project Status


Year Completed



700 sq. meters

Construction Cost

View all (10) images

Project Description

Chiara is a 150 seat Italian restaurant and bar with separate wine cellar private dining room for 16. It is contained within the ground floor of the Lantern Building, which is part of the heritage listed Goods Shed North redevelopment at Collins Square in Docklands Melbourne. Baker & Evans Catering is a state-of-the-art production kitchen with space for cooking demonstrations. It houses a bakery, butchery, dry ageing room and pastry kitchen. The client approached loopcreative in late 2013 to design the 2 level 750sqm ground floor restaurant and first floor production and catering kitchen. The client wanted a high quality restaurant design with a sophisticated corporate ambience. They also wanted a state-of-the-art production and catering kitchen that catered to Collins Square blue chip clients and the greater Melbourne community.

When we first spoke to the client, we talked about Chiara being a space that felt like it had always been part of the Melbourne fabric. It was important for it to not feel too themed, but feel sophisticated and be a natural gateway to the Collins Square development. The restaurant is a commercial space with spectacular elevated views through the Goods Shed South heritage building roofline structure. The restaurant is made up of an aged bronze bar with seating for 20, the main restaurant seating 120 on custom built leather banquettes, and a dedicated private room wine cellar for 16. Upstairs is the chef’s table for 12 and the 400sqm production and catering kitchen for BAKER & EVANS. The kitchen is visible from Collins St through a series of steel windows, with a dedicated ageing room, butchery and pastry kitchen.

The furniture is classic Thonet Bentwood chairs with Italian marble tabletops and the remaining chairs were imported leather Space Furniture chairs. The banquette styling is based on an old car seat with similar stitching and proportions. For the lighting we have used the UK firm Established & Sons for the suspended saucer bar lights and the NY based company Workstead for the perimeter pendants. We wanted the materials to be honest and true to their use, with oak parquetry flooring, inset carpets by Designer rugs and a Catherine Martin designed feature wallpapered wall. We wanted the materials to be honest to their surface without the need for too much adorned decoration. If it didn’t look like it shouldn’t be there, then it didn’t stay. In terms of colours, we went for a warm sophisticated palette with tones of timber flooring, bronze for the bar and micaceous paint (the Harbour Bridge paint) for all of the steelwork

During the day there is beautiful shadow-cast filtered light from behind the full height louvered blinds as the sun sets behind the building. By night the space becomes a darker more luxuriously environment with views through the skeleton which is the roof structure of the heritage listed goods shed south.

From a layout perspective there was a natural order to the planning and we incorporated a new entrance steel vestibule, bar area and restaurant. The ceiling and floor levels did pose some design issues which led us down the path of incorporating an aged mirror ceiling to the majority of the space, thus providing the patrons with the perception of a 6m high ceiling space, the effect being quite dramatic.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X