Posted on:

Blantyre House

Williamson Chong Architects

Shared By



  • General Contractor: Derek Nicholson
  • Structural Engineer: Blackwell Engineering—Ethan Ghadoni
  • KGA Custom Kitchens—Khang Li
  • Bob Gundu

Project Status


Year Completed



2,300 sq. feet



Room or Space


View all (6) images

Project Description

Kitchen / Honorable Mention
Fittingly, what defined the wood-clad kitchen in this single-family home in Toronto is the preservation of a century-old Norway spruce at the back of the site. With a depth of 45 feet, instead of the 120 feet typical of this Victorian-era neighborhood, the design team at Williamson Chong Architects decided to devote the entire ground floor to what they term a “kitchen studio”—a functional kitchen space that still serves as a gracious entry to the home. In order to maximize the use of the space, the architects secreted the ductwork, plumbing, closets, cabinets, appliances, and a refrigerator behind sleek millwork panels that are detailed with beveled edges and recessed profiles to give the impression of a single continuous plane. “It’s beautifully crafted and the composition is very beautiful,” juror Cary Bernstein said. “It's a piece of design.” Calling the kitchen wall unit “sculptural,” juror Gregory Hoss noted that “you don't read any constituent parts; it looks like one big piece. Realizing that all these cabinet doors open and reveal lots of different things is really wonderful.” —Katie Gerfen
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X