Posted on:

216 Alabama

Graduate Studio In Architecture

Shared By

mohan reddy


  • General Contractor: Studio 804
  • Dan Rockhill

Project Status



1,300 sq. feet

Construction Cost

View all (4) images

Project Description

2001 RADA
Judges' Award

Both of-the-moment and deferential to its humble surroundings, this house was designed and built by architecture students at the University of Kansas in a matter of five months. Its flat roofs and simple boxes were inspired by other homes in the neighborhood--"a patchwork area," says their professor, architect Dan Rockhill.

Focusing on accessibility and sustainability, the students designed a house, breezeway/ramp, and garage connected by a steel tube system. The roof's aluminum sheet shingles are industrial waste, and floors are bamboo and recycled rubber tires. Baths read as translucent boxes--proof that even on a tight budget, innovative design can transform the quality of living in a space. The boxes are framed in steel and clad in a double layer of Lexan, allowing light to penetrate. Between the layers, mechanical elements appear as ghosted shadows.

With its bright red exterior and open, light-filled rooms, the house brings much-needed energy and creativity to a run-down neighborhood. "The interiors are fabulous, beautifully finished, and sustainable," said the jury. It recognized this unique student project, originally entered in the affordable housing category, with a "special judges' award."
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X