Western Red Cedar Architectural Design Award Winners

Combs Point Residence, Ovid, N.Y., by the Wilkes-Barre, Pa., office of Bohlin Cywinski Jackson.Sited in a forest glen along the banks of a lake, this family retreat comprises several buildings connected by an elevated boardwalk. A certain degree of transparency in each building connects the interiors to the landscape, assisted by the use of red cedar as structural material, exterior cladding, and interior finishes. Read more about this project.

Wood Block Residence, Mercer Island, Wash., by the Seattle office of Chadbourne Doss Architects.The redesign of this 1962 residence grounds the structure to its site. Living spaces were opened to allow for large gatherings and long perspectives through the house, and modern materials were blended with natural elements applied in a modern way. Western red cedar planks cover the original ceiling and one wall, adding warmth and connecting interiors with the wooded site. Read more about this project.

Pilot Dwelling Het Entreeheuis, Gramsbergen, The Netherlands, by Bureau B B, Amsterdam.A pilot project on the Groote Scheere country estate, this house draws on local agricultural buildings for its spare form, loftlike interior plan, and materials. Western red cedar was used for the structure and for a unique shell and shutter system. Cladding panels of red cedar, oiled black, are positioned slightly out of alignment, instead of lapped, to allow slips of light to penetrate the structure, while vertical and horizontal shutters control light and open the residence to the landscape. Read more about this project.

Bernal Park Restroom Building, Pleasanton, Calif., by Mark Cavagnero Associates, San Francisco.This public building's residential scale and elegant form blend seamlessly with its prominent park setting, providing an attractive restroom and storage facility. A ribbon of staggered glass panels pulls light inside and gives the roof a floating appearance. Horizontal cedar siding wraps the exterior of the rectangle and is finished with a semi-transparent, pale gray stain and graffiti-resistant coating.

Research Medical Complex of Barcelona, Spain, by Albert de Pineda Alvarez of Pinearq Estudi D'Arquitectura and Manuel Brullet Tenas of Brullet-de Luna Arquitectes, both in Barcelona.Red cedar slats form the outer layer of a double-skinned façade of the building, visually shaping its elliptical form. The slats also protect the building's transparent inner skin from solar heat gain while allowing daylighting. More than 44,000 red cedar slats—cut as trapezoids to shed water—are stacked in alternating rows. This slat-panel cladding is penetrated along every floor every six panels with a vertical space to allow fire brigade access.

University of Victoria First Peoples House, Victoria, British Columbia, by Alfred Waugh Architects, West Vancouver, British Columbia.Inspired by Coast Salish longhouses, this post-and-beam structure houses a student union, lounges, study areas, classrooms, and ceremonial spaces. Salvaged vertical-grain red cedar is the primary cladding for the building exterior, and interiors are clad and finished entirely in cedar, as well. Carved cedar house posts, carved ceremonial doors and panels, and woven cedar panels all are reminiscent of traditional longhouse interiors. Read more about this project.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X