Turnbull Griffin Haesloop retrospective

Lake Tahoe House

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif. / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Sebastopol, Calif.  / Merit Award / Less than 3,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

2010 CHDA / Private Residence, Atherton, Calif. / Grand Award / 3,000 to 5,000 Square Feet

details issue: one step up (Sept. 2008)

details issue: one step up (Sept. 2008)

details issue: one step up (Sept. 2008)

second floor

first floor

In back, a log arcade connects it to the cabins in the woods.

The durable zinc roof satisfies the local requirement for a nonreflective material, and thick pisé walls, ceiling fans, and operable windows supply natural air conditioning.

Sited to take advantage of the transition from open to wooded landscape, the main house/dining hall overlooks ranches in the valley below.

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

2008 CHDA / Walden, Colo., Residence / Custom Home of the Year

An outdoor dining pavilion (above and opposite) links the house’s master bedroom piece with the larger structure holding the kitchen, dining alcove, living room, and guest rooms.

Griffin and Haesloop sited the house with the surrounding cypress trees in mind (above and opposite, bottom left). The trees provide privacy, shade, and artfully composed views.

Inside, Douglas fir tempered with concrete and stone blends the rustic and the refined. Staff interior designer Margaret Simon struck a similar balance with paper lamps, industrial light fixtures, and simple, brightly colored fabrics.

Griffin and Haesloop sited the house with the surrounding cypress trees in mind (above and opposite, bottom left). The trees provide privacy, shade, and artfully composed views.

2006 CHDA / Sausalito, Calif., Residence / Grand Award / Custom Renovation

2006 CHDA / Sausalito, Calif., Residence / Grand Award / Custom Renovation

2006 CHDA / Sausalito, Calif., Residence / Grand Award / Custom Renovation

The stair up to the front entry continues on the other side of the house, coursing down to the pool area.

The stair up to the front entry continues on the other side of the house, coursing down to the pool area (shown here).

The kitchen fireplace is used for cooking and supplemental heating.

Floor plan

2003 rada / private residence, st. helena, calif. / merit award / custom, less than 2,000 square feet

2003 rada / private residence, st. helena, calif. / merit award / custom, less than 2,000 square feet

2003 rada / private residence, st. helena, calif. / merit award / custom, less than 2,000 square feet

William Turnbull’s philosophy of unpretentious living, ex­pressed at The Sea Ranch Condominium (1964).

The Stinson Beach house combats wind and water with its concrete floor and Trex deck and a pair of projecting sunrooms that double as wind blocks.

Griffin and Haesloop are constantly devising ways to guide natural light into their buildings. The Bunch residence in Napa, Calif., (1999) accordions down its hillside site.

Any house on the California coast receives a hearty beating from the elements. The Stinson Beach house combats wind and water with its concrete floor and Trex deck.

Any house on the California coast receives a hearty beating from the elements. The Stinson Beach house combats wind and water with its concrete floor and Trex deck.

Griffin and Haesloop are constantly devising ways to guide natural light into their buildings. The Bunch residence in Napa, Calif., (1999) accordions down its hillside site. Each fold allows the placement of more windows, drenching interiors in sunlight.

The pleasures of the bath are well-appreciated in a Turnbull Griffin Haesloop house. At the Bunch residence, an elevated soaking tub beckons in the master bedroom.

The pleasures of the bath are well-appreciated in a Turnbull Griffin Haesloop house. At the Bunch residence, an elevated soaking tub beckons in the master bedroom.

Teviot Springs, the 640-square-foot Sonoma County, Calif., retreat Turnbull and Griffin designed for themselves (1995), enlists the earth around it as additional living space. Its facade of French doors opens almost entirely to the site, intentionally confusing the boundaries between indoors and out.

A humble simplicity keeps the firm’s old and new projects beautifully grounded. At Teviot Springs, unassuming objects like an old-fashioned tub and a rustic dining table become part of the architecture.

A humble simplicity keeps the firm’s old and new projects beautifully grounded. At Teviot Springs, unassuming objects like an old-fashioned tub and a rustic dining table become part of the architecture.

From a distance, Teviot Springs appears to have dropped neatly into its vineyard site. True to their concern for the natural environment, Turnbull and Griffin used wood planks made from windfall trees to construct the house.

True to their concern for the natural environment, Turnbull and Griffin used wood planks made from windfall trees to construct the house.

True to their concern for the natural environment, Turnbull and Griffin used wood planks made from windfall trees to construct the house.

Turnbull Griffin Haesloop’s ability to think holistically about architecture and landscaping sets the firm apart. It collaborated with San Francisco landscape architect Lutsko Associates on a Napa, Calif., weekend residence (1999).

The firm often creates outdoor rooms by pulling a house apart into separate buildings, as with a vacation home in St. Helena, Calif. (2000). A casual, window-lined nook serves as dining room.

The firm often creates outdoor rooms by pulling a house apart into separate buildings, as with a vacation home in St. Helena, Calif. (2000).

The Napa residence perches on its hilltop site. A delicate glass entry hall allows distant mountain views to sweep right through the house.

The Napa residence perches on its hilltop site.

Griffin and Haesloop like to punch up wood interiors with dashes of color. Bright-blue–stained oriented strand board fills in the spaces between ceiling timbers at the Napa house.

The Napa residence perches on its hilltop site.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X