Safdie Rabines Retrospective

Taal Safdie and Ricardo Rabines

The home's front entrance leads through multiple interior levels to a series of side and rear terraces.

Stained cedar adds warmth to the whitewashed stucco walls.

On the rear of the house, trellises and overhangs provide shaded spots.

Continuous travertine floors and a butt-joined glass corner help unite the home's interiors and exteriors.

Clerestory windows maximize views of the rolling landscape and distant mountains.

Rear terraces coalesce around a multi-part pool and an outdoor kitchen.

The project's site plan.

Inside, a library and a sitting area flank the main workspace.

Steel cross-bracing adds extra support to the studio without detracting from its delicate appearance.

Ricardo Rabines and Taal Safdie excel at designing outdoor rooms, such as the terraces and pool deck at this residence in Encinitas, Calif.

The low-key front elevation of a custom residence in La Jolla, Calif.

Curves add a sculptural quality to the home’s design.

Clerestory windows let sunlight spill into the interiors.

The La Jolla home’s dramatic rear façade overlooks the Pacific Ocean.

When the windows of this San Diego remodel are open, palm fronds from surrounding trees poke into the living room.

The project fits seamlessly into its hillside site.

A sensitive response to site distinguishes every Safdie Rabines effort, including these San Diego projects: a canyonside house (top); the Otay Mesa-Nestor Branch Library (above, left); and the North Torrey Pines Road Bridge (above, right), on which the firm collaborated with design engineer T.Y. Lin International.

North Torrey Pines Road Bridge, on which the firm collaborated with design engineer T.Y. Lin International.

Natural light and tree views fill the main living area.

Steps between the home’s four levels provide its only circulation space.

A zebrawood veneer clads the kitchen cabinets.

Sophisticated detailing, efficient use of space, and an openness to its wooded site help this house seem larger than its 1,400 square feet.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X