lake austin residence, austin, texas

Lake/Flato Architects knows something about making an entrance. The sequence of steps leading to the front door of RA's Project of the Year, a custom house by the firm in Austin, Texas, rivals any Broadway choreography.

Man-made water courts next to the existing canal allow house and site to interlock. The evacuated landfill reappears in the form of a grassy, stone-edged peninsula.

An unassuming entry wall leads to the Project of the Year, by Lake/Flato Architects.

Though the house is just across Lake Austin from the city’s downtown, the architects managed to preserve its rural feel. Another stone wall at the rear of the site makes a private outdoor room of the pool area and shields a neighboring property from view.

The transparent "boathouse" supplies the home’s primary entry point.

The transparent "boathouse" supplies the home's primary entry point.

A simple boardwalk connects a sequence of small buildings with the screened-in boathouse. "We’re excited about the notion of a village along a canal," says principal in charge Ted Flato.

Pictured above, from left to right, are project architect Bill Aylor, AIA, and firm partners David Lake, FAIA, and Ted Flato, FAIA.

floor plan

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X