Art Stable, Seattle

Built on a site that once held a horse stable, Art Stable is heated by a geothermal loop system.

The "art doors" on the rear of the building act as owner-controlled portals for furniture and large pieces of art.

Residents can customize the placement of windows on the project's long, north side, just as they can build out the unfinished loft spaces to their specifications.

Units are sold as raw space; shown is a concept for how a typical layout might look.

By turning the hand wheel inside each unit, owners can open the attached art doors.

A construction shot of one of the hand wheels.

Brightly colored doors create a sense of interest at the street level.

The mixed-use building's active front elevation fits in nicely with the area's residential and commercial context.

A davit crane perches atop the back of the building, connecting to a vertical, 80.5-foot-tall hinge.

Art Stable's architect, Tom Kundig, FAIA, shown inside one of the units.

Kundig and his team permitted the exterior mild steel to oxidize in the damp Seattle air. "If you let things develop naturally, it becomes more authentic," he says.

A section drawing of Art Stable.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X