AIA 2010 Housing Awards / One- and Two-Family Award Winners

The Diamond Project by Terry & Terry Architecture scales its uphill lot with grace and skill. Interiors and exteriors are unified through the use of simple materials—concrete, glass, natural wood—and clean, fuss-free detailing, creating a serene retreat from city life. Sloping roof planes echo the lot's rise.

A concrete wall forms each sidewall of the house and extends beyond the interior footprint to enclose a private garden, which is visually and physically accessible through the walls of sliding glass doors in the adjacent kitchen/living room and bedroom.

A radical renovation, the Ferrous House by Johnsen Schmaling Architects reinvents an obsolete suburban production home with a resource-conscious replacement designed for contemporary lifestyles. The building's exterior is clad in weathering steel panels that offer a dark, rough contrast to the light-suffused, aerogel-filled polycarbonate clerestory glazing and tall slits of clear, energy-efficient windows.

The house's new shed roof, raised above the structure's original roofline, is supported by exposed metal and wood trusses. The renovated interiors are a series of sleek, spacious, interconnected living spaces finished with warm, modern materials.

Spanning one end of a forest-framed meadow and oriented to Western views of the Olympic Islands, Bohlin Cywinski Jackson's Port Townsend Residence is a long, slender structure primarily made of exposed steel, wood columns, wood beams and rafters, and reclaimed barnwood. The variety of materials used help reduce the building's scale and define each volume.

The house's primary living spaces and bedrooms, in a volume mainly of wood and glass, are to the west of the steel structure, with wide scenic views.

The guest cottage and office comprising Bohlin Cywinski Jackson's Dry Creek Outbuildings appear to float along the steep, forested bank of Dry Creek. The structures' solid wood fronts, interspersed with ribbons of window to allow views, face the property's entry drive and contain the buildings' service elements.

Full-height glazed walls make up both outbuildings' rear volumes, opening their interiors to views of the creek banks. The exposed Douglas fir rafters extend through the living and working spaces to the exterior of each glass box, drawing the eye toward the outdoors. A shared gravel courtyard connects the two outbuildings.

Situated atop a marina warehouse, The Miller|Hull Partnership's Sky Ranch single-family residence serves as a caretaker's unit, providing contemporary living spaces complete with a bedroom, full kitchen, built-in shelving, rooftop gardens and deck, and views of the marina.

Built onto the warehouse's roof, Sky Ranch is essentially a small box on a big box, an idea the firm believes could be applied to the millions of square feet of available warehouse roofs in American cities.

Joeb Moore Partners Architects' highly conceptual Spiral House was conceived as an extension of the shoreline site's natural and social contexts. Vertical western red cedar battens reinterpret the coastal Connecticut vernacular of shingle-style board-and-batten siding.

By juxtaposing projective and radial geometries, the house frames the scenery of its landscape, and its interior spaces flow into one another in a spiral that relates private to public and interior to exterior. The house's center also is the center of the spiral.

Designed for year-round enjoyment, Bohlin Cywinski Jackson's Sheldon Gatehouse is a modest one-bedroom home with guest suite, both in separate volumes oriented around an outdoor courtyard with a stainless steel fireplace. The garage can be adapted to a studio/workspace.

The building's two halves mirror each other; each offers a fireplace and a wall open to views of the forest meadow. During winter, the interior living rooms become the primary living spaces, while the courtyard reigns supreme during the warmer months.

VJAA's T42 project expanded a 1,100-square-foot Cape Cod with a small addition designed to reorient the house to the South, capturing winter sun and summer breezes and creating a new courtyard. The addition emphasizes surface, form, and space, rather than traditional vernacular detail and decorative forms, and provides a new master bedroom, storage, larger dining area and library, and two bathrooms.

The addition's design was based on Passive House criteria for passive solar performance, glazing specifications, thermal mass, and insulation. This photo shows the outside wall of the addition that protects the courtyard; the long, narrow windows of the courtyard wall are visible through the large, square window.

KieranTimberlake's prefabricated, aluminum-framed Cellophane House is a five-story dwelling. The house's walls are made of polyethylene terephthalate—the material used for soda bottles—laminated with thin-film photovoltaic cells for electrical generation.

Factory-made elements such as floors, ceilings, stairs, bathrooms, and mechanical components attach to Cellophane's aluminum frame, and when it's no longer needed, the house can be disassembled and its parts recycled or reused.

The 14 Townhouses development by Rogers Marvel Architects is situated on a lot that sat vacant for 60 years. A modern interpretation of the classic townhouse typology, the project creates a unified streetfront while maintaining a sense of individuality for each house through subtle variations in façade planes and finishes.

Interiors are as modern as the townhouses' exteriors, with spacious rooms, high ceilings, and ample views to the outdoors.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X