AIA 2010 Housing Awards / Multifamily and Specialized Housing Award Winners

The 35-unit Gish Apartments by Office of Jerome King, FAIA, provides affordable housing—efficiencies and two- and three-bedrooms—for households earning 35 percent to 50 percent of the area median income. A ground-floor 7-Eleven and a beauty salon, as well as a computer learning center, offer valuable services to the residents. The building was the first multifamily project in the United States to achieve both LEED-NC and LEED for Homes Gold certification.

Thirteen units in the building are set aside for residents with developmental disabilities, and a resident services program is in place to help coordinate and facilitate communication among these residents, their case managers, and property management.

Remson|Haley|Herpin Architects' OneEleven mixed-use development takes advantage of its challenging urban site by creating direct interaction between the ground-floor public commercial/retail spaces, pedestrian walkways, community-use spaces, and public-oriented balconies. The building's design respects the nearby Shaw Center for the Arts, as well as design initiatives already taking place on the same block.

Residents have a variety of outdoor living areas to choose from, including public gathering spaces and semi-private balconies.

Shared open space is the central feature of Lorcan O'Herlihy Architects' 11-unit Formosa 1140 housing project. Rather than confine the courtyard within the building's footprint, the architects shifted the open space to the building's exterior, creating an urban park in a private development.

Situated to one side of the lot, Formosa is organized linearly and is oriented to the park, giving each unit views and cross ventilation. External circulation spaces along the building's front are protected by layers of perforated metal and small openings, providing a buffer from public areas and maintaining privacy.

In Safari Drive, The Miller|Hull Partnership has created a self-sustaining and vibrant mixed-use urban neighborhood in the desert, with live/work lofts and ground-floor retail spaces mixed among residential units. At the heart of the site, parking, pedestrian pathways, and outdoor dining areas converge in a circular court, fostering spontaneity and an active public space.

The siting of Safari's buildings shape a variety of outdoor rooms, pedestrian pathways, and a public courtyard, all protected from the desert environment.

With The Waterworks at Chestnut Hill, an adaptive reuse project, Gund Partnership converted two landmark 19th-century public works buildings into functional, modern residential units while maintaining their historic façades. A portion of the existing Waterworks Museum, shown here, was preserved for public use.

To protect its existing façade while accommodating the fenestration needs of new residences, the architects created a new structure within the window-challenged northeast wing of the Whitehall building. This created an interior courtyard between the new structure of residences and the historic façade while still providing ample natural light in the new residences.

Pugh Scarpa's 30,150-square-foot Step Up on Fifth housing project provides 46 affordable studio apartments and supportive services for the homeless and mentally disabled population, along with ground-level commercial and retail spaces and a small underground parking garage. The building's energy-efficient features exceed California's Title 24 requirements by more than 30 percent and ensure reduced energy usage during all phases of construction and occupancy.

Step Up's playful exterior façade establishes it as a new landmark within the city. The architects used custom water-jet-cut anodized aluminum panels to provide privacy to the building's front units, as well as sun shading.

The Housing Tower by The Rose Guggenheimer Studio, phase one of an extensive master plan, connects a compact, 80-room dormitory to an existing building. Natural ventilation, a super-insulated envelope, a rainscreen system, and heating and cooling using thermal mass combine to reduce the building's energy consumption by 40 percent.

The Cypress-slat rainscreen cladding—echoed by sliding sunscreens across each guest room window—emphasizes a natural connection to the surrounding Berkshires. The sunscreens help moderate indoor temperatures, ventilation, and natural lighting.

Although modern, the Alice Paul and David Kemp Residence Halls at Swarthmore College, designed by William Rawn Associates, Architects, integrate seamlessly with the campus' existing traditional stone buildings and emphasize the landscape's function as an arboretum. A two-story main lounge inside each residence hall, encased in glass and oriented toward the lawn for wide views, serves as a common living room for students.

Student rooms are organized around an outdoor room with plentiful sun and views of the lawn. Incorporating several energy-efficient strategies, including daylighting and vegetative roofs, the buildings were designed to achieve LEED certification.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X