AIA 2010 COTE Top 10 Green Projects

355 11th Street – Matarozzi/Pelsinger Building in San Francisco, by Aidlin Darling Design, is a LEED-NC–certified adaptive reuse of a turn-of-the-century industrial building listed on the National Register of Historic Places. Adhering to the planning department's requirement for in-kind siding replacement and maintenance of overall window area, the design team employed a perforated zinc cladding that allows light and air to penetrate to the interior. This maintained the building's original character without introducing new windows.

Office space inside 355 11th Street.

Designed as a functional, educational, and visual extension of the adjacent water recycling plant, the 16,000-square-foot Water Resources Center in Watsonville, Calif., by WRNS Studio, consolidates the workspaces of three different city and county water departments. By focusing on water as a finite and invaluable resource, the building's design puts the story of California's water on display and serves as an interpretive center to educate the public.

The Water Resources Center's interior is modern and bright, depending largely on natural lighting, and is designed to foster continuous collaboration on local water management, quality, and conservation issues.

The international, graduate-level King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) in Saudi Arabia, designed by several of HOK’s offices, supports research on energy and the environment, and the new campus is the country's first LEED-certified project and the world's largest LEED Platinum building. Sustainability is an integral part of the site plan, building design, and campus operations.

An interior view of the KAUST campus laboratory.

Sited on a former brownfield, Yale University's Kroon Hall—by Hopkins Architects and Centerbrook Architects & Planners—was designed for net-zero energy performance. Housing the School of Forestry and Environmental Studies, the building combines active and passive design solutions.

Kroon Hall, which houses classrooms, offices, and a library, not only had to be sustainable, it also had to set an example and encourage students, faculty, and visitors to live more sustainably.

The Manassas Park Elementary School and Pre-K (MPES), by VMDO Architects, is designed to foster understanding of the environment and to guide children toward environmental stewardship. Sustainability is designed into the elementary curriculum, as well as into the campus structures and landscaping. Shown here are the elementary school buildings and the outdoor classroom area/performance stage that also serves as the site's principal bio-retention area.

The MPES Pre-K classrooms are in a separate building designed with a saw-tooth silhouette accented by north-of-west-facing cubby windows that create indoor window seats.

In designing Manitoba Hydro Place office tower, the partnership of Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects and Smith Carter Architects and Engineers used a formal integrated process to achieve the project's goals for energy efficiency, healthy interior environments, sustainability, architectural excellence, and urban revitalization. The building's A-shaped layout helps maximize the amount of passive solar and wind energies and provides 100 percent fresh air 24/7.

Manitoba Hydro Places interiors are open and bright, helping to create a pleasant and healthy working environment. Eighty-five percent of the building is daylit, and operable windows throughout help to ventilate and cool the entire building.

To support the school's educational mission of inspiring respect for creation and teaching eco-literacy, Leddy Maytum Stacy Architects designed the Michael J. Homer Science & Student Life Center to respect the history and existing culture of its site. Through its simple and compact building forms, efficient structural systems, composting and waste management programs, and use of recycled, renewable, and regional materials, the school's new science center encourages scientific enquiry and environmental stewardship.

One of the Science & Student Life Center's eight science labs. The building also houses a 700-seat auditorium, administrative offices, and a 350-seat dining hall with commercial kitchen.

BNIM designed the Omega Center for Sustainable Living (OCSL)—a wastewater treatment facility, laboratory, and interpretive center on the Omega Institute for Holistic Studies' campus—as a net-zero energy system, utilizing site-harvested renewable energies for its own operations and to clean and return water to the local systems.

To clean wastewater, the OCSL employs EcoMachine technology (, which uses earth, plants, and sunlight in a system of leach fields, lagoons, and constructed wetlands. The building's interior environment had to be comfortable for both humans and plants. Shown are the interior lagoons and interpretive center.

Designed by KieranTimberlake for the Make It Right Foundation in New Orleans, the Special No. 9 House offers a storm-resistant, affordable, and sustainable modular housing model for rebuilding hurricane-destroyed neighborhoods. The elevated, 1,521-square-foot "Garden" prototype house, built for a private owner in the Lower Ninth Ward, responds to the region's hot, humid climate with high R-value insulation, natural ventilation, and solutions that reduce energy consumption and ensure occupant comfort. A roof deck, sunscreens, a mesh trellis, and filigreed aluminum railing panels finish the house's exterior.

The Special House No. 9's owner enjoys the house's light-filled interior.

Sited on a former parking lot, the 23-story Twelve|West mixed-use building by Zimmer Gunsul Frasca Architects emphasizes low-impact materials through the use of salvaged and reclaimed materials, FSC-certified woods, exposed concrete, and bamboo flooring and casework. The building utilizes wind turbines to generate some of its energy and solar thermal arrays to heat water, and harvests rainwater for irrigation and toilet flushing.

Twelve|West's five underground parking levels, street-level retail, four office floors, and 17 apartment floors are capped by a rooftop amenity room and deck for the apartment dwellers, featuring built-in barbecues and fire pits.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X