2011 World Architecture Festival

Cobogo House  Studio MK27, Brazil The light of the abundant tropical Sun falls on the white volume of the top floor of the house, penetrating the holes of the hollowed elements and covering the floor of the interior space. Thus, the design of spatialized lace is formed from the shadows and solar rays. The effect is multiplied throughout the ambient, making a construction from the light itself. Throughout the days, throughout the months, the hollowed-out elements take on different forms with the incidence of the sun; at night, this effect once again is transformed; in a continuous process of metamorphosis, its form changes from the light.

Cobogo House  Studio MK27, Brazil

Cobogo House  Studio MK27, Brazil

Cobogo House  Studio MK27, Brazil

A house awaiting death  EASTERN design office, Japan EASTERN Design Office has just completed a rather unusual residential project on a Japanese coastal plot in Mie Prefecture. Approached by an elderly client, the practice was challenged to design 'A house awaiting death' as the gentleman wasn't to live for more than fifteen years. It immediately became apparent that the nearby sea was to play an integral part in this project, with the ocean only 150m from the 440 sq m site. The only key stipulations set down by the private client was that the property should face East (‘I hate the sunset') and that it should provide extensive viewing across the magnificent seascape. The shore itself is hidden by a breakwater wall, therefore EASTERN Design Office raised the single-roomed structure so that the sea would be visible above this immovable barrier.

A house awaiting death  EASTERN design office, Japan

A house awaiting death  EASTERN design office, Japan

Arafeh Residence  Faris and Faris Architects, Jordan The individuality and originality of this villa is based on altering our imagination into a different new and unique perception while detaching our minds from the usual dominating image of the Jordanian house. Stone facades, monumental entrances and iron work decorations are few examples of the prevailing characteristics in Jordanian buildings, especially in private villas; however, the modern contemporary approach in design used in Villa Arafeh transformed this house located in the quiet suburbs of Al-Fuheis area in the city of Amman to a noticeable structure, standing out among the surrounding buildings, representing experimentalism and diversity.

Arafeh Residence  Faris and Faris Architects, Jordan

Arafeh Residence  Faris and Faris Architects, Jordan

Arafeh Residence  Faris and Faris Architects, Jordan

The Chimney House  Onix, Netherlands The Chimney House in Bosschenhoofd has a simple main volume with a rectangular floor plan and a saddleback roof. The plan is based on the fact that the chimney is a disappearing feature in architecture of this century. This tempted us to create a house with several chimneys. The chimney has been used in different sizes and shapes and with different functions.

The Chimney House  Onix, Netherlands

The Chimney House  Onix, Netherlands

The Chimney House  Onix, Netherlands

Duchess Residences  MKPL Architects, Republic of Singapore The final design outcome of this 120 unit 5 storey residential development, belies the challenges that the site poses. The site is like the side of a hill, varying in height of up to 8 metres between the rear of the site to the front of the site. The terrain also rises towards the centre of the site. The terrain of the site was exploited to create an efficient and buildable design. As a result, the basement car park can be gravity drained and even the sub-station can be tucked into the basement, relieving the ground level of more space for communal facilities and landscaping.  Orientation for visitors is also excellent. With the residential units placed on the north and south boundary of the site, a large central communal space is created, giving every unit a view of the pool and central garden. Large terraces are designed into every apartment to create valuable intermediary space between the indoors and outdoors.

Duchess Residences  MKPL Architects, Republic of Singapore

Duchess Residences  MKPL Architects, Republic of Singapore

Alemanys 5  Anna Noguera, arquitecta, Spain The Alemanys 5 house is situated in the oldest part of Girona’s “Barri Vell” (Old District) inside the area of the original city walls. Its location on Alemanys Street is special as it stands opposite one of the oldest gates of the wall, which provides views from the house to the Sant Domènec convent, while from the convent the house can be seen with the Cathedral as a backdrop. Although it is difficult to determine the age of the building structures, the most important alteration dates from the sixteenth century and was carried out by Prior Esteve Arrufat. The reform has been approached as a search for the most intrinsic characteristics of the original construction, and the building has been freed of additions, surface elements and recent reforms, interpreting the old elements not so much through an historical perspective as through their architectural qualities. The minimalism of the intervention suggests the austerity of past times. The new work dialogues with the old, searching for the point of compromise between the past and the present. The entry of natural light helps shape the volumes and emphasises the fluidity of the spaces. The refurbishment is resolved with very few materials: stone, wood, steel and concrete, used in their natural colours and textures. The colour of the oak provides a warming touch, while the steel contrasts with the stone and concrete.

Alemanys 5  Anna Noguera, arquitecta, Spain

Alemanys 5  Anna Noguera, arquitecta, Spain

Alemanys 5  Anna Noguera, arquitecta, Spain

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X