Launch Slideshow

Rame and Russell Hruska's live/work studio in Houston receives plenty of natural light.

intexure architects

A Houston design/build couple creates their own live/work studio.

intexure architects

A Houston design/build couple creates their own live/work studio.

  • Rame and Russell Hruska's live/work studio in Houston receives plenty of natural light.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1A5A%2Etmp_tcm48-824490.jpg

    true

    Rame and Russell Hruska's live/work studio in Houston receives plenty of natural light.

    600

    Don Glentzer

    Rame and Russell Hruska's live/work studio in Houston receives plenty of natural light.

  • The project is part of a small development by Intexure Architects.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1A5C%2Etmp_tcm48-824508.jpg

    true

    The project is part of a small development by Intexure Architects.

    600

    Don Glentzer

    The project is part of a small development by Intexure Architects.

  • The studio area of the building.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1A5D%2Etmp_tcm48-824517.jpg

    true

    The studio area of the building.

    600

    Rame Hruska

    The studio area of the building.

  • The residential portion of the project.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1A5E%2Etmp_tcm48-824526.jpg

    true

    The residential portion of the project.

    600

    Rame Hruska

    The residential portion of the project.

When Rame Hruska, AIA, and Russell Hruska, AIA, decided to design and build their own live/work studio and residence, they didn’t stop at the borders of their site. Instead, the Houston couple also developed several surrounding lots, designing and building modern houses for custom clients—“people with like-minded values,” Rame Hruska says.

Within the neighborhood they’ve created, the Hruskas have devoted their home’s first floor to the office of their firm, Intexure Architects. The Hruskas, associate Shawn Gottschalk, Assoc. AIA, and a rotating cast of interns populate the 1,500-square-foot studio (shown at left), which receives plenty of natural light and ventilation. Upstairs, a 650-square-foot area functions exclusively as living quarters for the Hruskas and their 3-year-old son, Tad, while another 850 square feet serves as flexible space.

Simple materials and finishes helped control the live/work project’s cost. Its vibe is relaxed and friendly, right down to the Intexure-designed community pavilion outside.