Launch Slideshow

Image

Three-Season Special

Three-Season Special

  • Architect Rob Whitten opened space between the kitchen and dining room and added a bay.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp171%2Etmp_tcm48-1169037.jpg

    true

    Architect Rob Whitten opened space between the kitchen and dining room and added a bay.

    600

    Rob Karosis

    Architect Rob Whitten opened space between the kitchen and dining room and added a bay.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp172%2Etmp_tcm48-1169038.jpg

    true

    Image

    600

    Rob Karosis

    A post marks the kitchen’s original boundary. The architect pushed out the wall 6 feet, which made room for more graceful proportions and an island.

  • The old cook stove--a similar model to the original that once stood in this spot--uses propane and warms the house or keeps stews at a low simmer.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp173%2Etmp_tcm48-1169039.jpg

    true

    The old cook stove--a similar model to the original that once stood in this spot--uses propane and warms the house or keeps stews at a low simmer.

    600

    Rob Karosis

    The old cook stove--a similar model to the original that once stood in this spot--uses propane and warms the house or keeps stews at a low simmer.

 

Situated on a promontory overlooking Maine’s Boothbay Harbor, this 1915 house had good proportions, a protective roofline, and a view over the water. So architect Rob Whitten winced when the owners asked him to winterize it and add on. “Many such cottages have been brought to their knees by people wanting to turn them into four-season residences,” he says.

What the clients received instead was a separate master quarters that can be used year-round (see "Pattern Play"). He kept the main cottage simple, stiffening it structurally and insulating from the outside to retain its interior character. Pushing out the wall 6 feet in the kitchen made space for an island on one side of the room, plus a 5-foot-by-5-foot pantry tucked in a corner. He also enlarged an opening to the dining room, which got a new bay, and cut a passageway between the kitchen and the living room. A refined-rustic material palette—wood-paneled walls, recycled heart pine flooring, a farmhouse sink, and cherry cabinets—imparts a sense of comfort and shelter. A simple band of windows rounds a corner over the sink.

Rigid foam insulation in the walls and spray foam in the attic help extend the season by a few months. “The main cottage can be used from May to mid-October,” Whitten says. “At that point you should give it up; summer’s over.”

2012 Kitchen & Bath Design Guide