Launch Slideshow

At the Kafka Residence by Safdie Rabines Architects, living, dining, and kitchen areas share a single, open space that merges with an elevated deck.

Case Study: Kafka Residence Kitchen

Case Study: Kafka Residence Kitchen

  • At the Kafka Residence by Safdie Rabines Architects, living, dining, and kitchen areas share a single, open space that merges with an elevated deck.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp102F%2Etmp_tcm48-1871854.jpg

    true

    At the Kafka Residence by Safdie Rabines Architects, living, dining, and kitchen areas share a single, open space that merges with an elevated deck.

    600

    Viera Photographics

    At the Kafka Residence by Safdie Rabines Architects, living, dining, and kitchen areas share a single, open space that merges with an elevated deck.

  • Walnut veneer clads the cabinets, walls, and ceiling, as well as the custom light fixture that hangs over the island.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp139B%2Etmp_tcm48-1871856.jpg

    true

    Walnut veneer clads the cabinets, walls, and ceiling, as well as the custom light fixture that hangs over the island.

    600

    Viera Photographics

    Walnut veneer clads the cabinets, walls, and ceiling, as well as the custom light fixture that hangs over the island.

  • A band of glazing at counter height lights the work surface without inviting scrutiny from passersby.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp17D3%2Etmp_tcm48-1871859.jpg

    true

    A band of glazing at counter height lights the work surface without inviting scrutiny from passersby.

    600

    Viera Photographics

    A band of glazing at counter height lights the work surface without inviting scrutiny from passersby.

  • "Whatever you see from the living spaces we wanted to make look as little like a kitchen as possible," says architect Taal Safdie.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1B8D%2Etmp_tcm48-1871863.jpg

    true

    "Whatever you see from the living spaces we wanted to make look as little like a kitchen as possible," says architect Taal Safdie.

    600

    Viera Photographics

    "Whatever you see from the living spaces we wanted to make look as little like a kitchen as possible," says architect Taal Safdie.

  • The La Jolla, Calif., project presents the lofty outlook of a cliff dwelling.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1F66%2Etmp_tcm48-1871864.jpg

    true

    The La Jolla, Calif., project presents the lofty outlook of a cliff dwelling.

    600

    Viera Photographics

    The La Jolla, Calif., project presents the lofty outlook of a cliff dwelling.

  • The project's floor plan.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp2322%2Etmp_tcm48-1871867.jpg

    true

    The project's floor plan.

    600

    Courtesy Safdie Rabines Architects

    The project's floor plan.

 

2013 Kitchen and Bath Design Guide

 

Perched on the shoulder of a precipitous slope, the Kafka Residence presents the lofty outlook of a cliff dwelling.

“It’s a really wonderful site, with spectacular views of the ocean,” says architect Taal Safdie, who composed the building as a series of overlapping, flat-roofed forms that descend in stepwise fashion from the road. One enters at the uppermost level, where a rectangular plan is sliced diagonally by a wall of sliding glass panels. “It allows the indoor and outdoor spaces to become one,” Safdie says. Living, dining, and kitchen areas share a single, open space, merging fluidly with the elevated deck that caps the lower-level family room and bedrooms.

Kitchen functions hug the uphill side of the space, supported by an elongated L of wall-hung base cabinets with an open kick space. “We have the cabinets floating,” Safdie says, “so they don’t look like kitchen cabinets.” The kitchen workspace extends into a pantry that conceals the refrigerator and ovens, and whose storage capacity obviates the need for wall cabinets elsewhere. A 15-foot-long island provides casual seating and reinforces the room’s strongly horizontal orientation.

A band of glazing at counter height, capped with a shelf made of the same quartz composite as the countertops, lights the work surface without inviting scrutiny from passersby. “You can’t really look into the house from the street,” Safdie says. Another cantilevered shelf caps the cooktop’s marble backsplash, which matches the custom dining table. “There are very few materials,” says Safdie, who specified cabinets faced with the same walnut veneer that clads the room’s walls and ceiling (as well as the custom light fixture that hangs over the island). “Whatever you see from the living spaces we wanted to make look as little like a kitchen as possible,” she says.