Launch Slideshow

Summer House in Sweden

Summer House in Sweden

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1233798886_AL-OTTO_8464002_01_tcm48-1179304.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    Stockholm-based architect Mats Fahlander designed this cottage on Sweden’s western coast for a friend whose family has summered on the property for generations.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1088855042_AL-OTTO_8464038_02_tcm48-1179311.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    A 16-foot sliding glass door opens the main living space to a wood deck that spills onto the exposed bedrock of the shore.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/449257205_AL-OTTO_8464005_03_tcm48-1179305.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    The roof’s twin barrel vaults echo the rounded forms of the topography. Siding is white-painted cement board and corrugated cement board panels; the roof, corrugated metal.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1519621675_AL-OTTO_8464014_04_tcm48-1179306.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    The interior walls, ceilings, and floors are all unfinished fir.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1587573934_AL-OTTO_8464015_05_tcm48-1179307.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    The building is designed for summer living, but insulated well enough for year-round use.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1655526193_AL-OTTO_8464016_06_tcm48-1179308.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    The compact kitchen uses stock cabinet boxes wrapped in the same fir paneling as the walls.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1723478452_AL-OTTO_8464025_07_tcm48-1179309.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    Three tightly proportioned bedrooms, sliding interior doors, and built-in furniture make the most of the building’s 900 square feet of interior space.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1559546428_AL-OTTO_8464037_08_tcm48-1179310.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    Out of respect for the site’s exposure to wind and salt air, Fahlander specified tough, low-maintenance exterior finishes. He detailed the unfinished fir exterior decking to be easily replaced when it exhausts its 15-year lifespan.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/2039731904_AL-OTTO_8464042_09_tcm48-1179312.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    Fahlander designed a similar house, visible just down the shore, for the owner’s parents.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1456643843_AL-OTTO_8464044_10_tcm48-1179313.jpg

    true

    600

    Åke E:son Lindman/OTTO

    The cottage’s simplicity and openness create a sense of spaciousness that belies its modest size.
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/PLAN-1-17_11_tcm48-1183913.jpg

    true

    600

    The floor plan.

Stockholm-based architect Mats Fahlander was an apt candidate to design a summer cottage for this shorefront site on Sweden’s rugged western coast. He and the owner, lifelong friends, played here as children, on property that had been in the owner’s family since the 1940s. “I grew up spending summers on an island very close to this,” says Fahlander, whose intimate understanding of the local landscape, climate, and culture is written all over this modern, utilitarian gem.

The building perches on concrete piers, hovering above an outcropping of scoured bedrock. “We decided to treat the rock very carefully and do no blasting work at all,” Fahlander explains. A natural cleft in the rock provided a channel for utilities, which enter the building via a concrete “box” under its core. The house is simple in form: an approximately square volume topped by two parallel barrel vaults—inspired by the rounded topography of the shore—and skirted by a deck that gives every room access to the outdoors.

The vault closest to the shore arches over a living/dining/kitchen space wrapped in glass at three walls and opening to the shore via a 16-foot-wide sliding glass door. The inland-facing vault shelters a narrow entry hall flanked by a water closet, a separate shower compartment, and three “really, really small bedrooms,” says Fahlander, whose strategy involved devoting half of the building’s 900 square feet to living space, “with as many sleeping rooms behind that as possible.” Sliding doors, narrow passages, and built-in furniture storage maximize space efficiency. “Six to eight persons can have a bed in the house,” Fahlander notes (a separate sauna/study/guest cottage sleeps several more). “It’s like living on a boat.” The proximity of the sea only heightens the effect.

Mindful of the beating the building would take on such an exposed site, Fahlander specified tough, low-maintenance materials for its shell. Unpainted corrugated cement board wraps the building up to its eaves. Flat cement board panels—painted the traditional white of local fisherman’s cottages—fill the vault ends; corrugated metal covers the roof. The exterior decking is untreated fir, the same material that lines the interior walls, floor, and ceiling. Rather than struggle to preserve the material from the sun and salt air, Fahlander says, he detailed the decking to be easily replaced—perhaps every 15 years—when it succumbs to the elements.