• BEFORE...
    BEFORE...

Launch Slideshow

...AND AFTER

...AND AFTER

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/Deep%20Eddy_HERO_tcm48-1838026.jpg

    true

    600

    Patrick Yu-wen Wong

  • 607 Deep Eddy

    http://www.residentialarchitect.com/Images/80553382_Deep%20Eddy20100322_0002_tcm48-1837917.jpg

    true

    600

    Patrick Yu-wen Wong

  • 607 Deep Eddy

    http://www.residentialarchitect.com/Images/359285238_Deep%20Eddy20100322_0003_tcm48-1837918.jpg

    true

    600

    Patrick Yu-wen Wong

  • 607 Deep Eddy

    http://www.residentialarchitect.com/Images/300827069_Deep%20Eddy20100322_0004_tcm48-1837919.jpg

    true

    600

    Patrick Yu-wen Wong

  • 607 Deep Eddy

    http://www.residentialarchitect.com/Images/1970696510_Deep%20Eddy20100322_0005_tcm48-1837920.jpg

    true

    600

    Patrick Yu-wen Wong

  • 607 Deep Eddy

    http://www.residentialarchitect.com/Images/1748306317_Deep%20Eddy20100322_0006_tcm48-1837921.jpg

    true

    600

    Patrick Yu-wen Wong

  • 607 Deep Eddy

    http://www.residentialarchitect.com/Images/963932749_Deep%20Eddy20100322_0007_tcm48-1837922.jpg

    true

    600

    Patrick Yu-wen Wong

 

Part of a continuing series on sustainable remodeling projects from across the country.

This renovation of a 1917 bungalow incorporates a variety of sustainable design principles and materials to create a warm, traditional space brimming with Craftsman-style design details.

The project team started from the ground up to fully weatherize the house. The original house was built on 90-year-old cedar posts with a half basement built of CMUs added in the 1950s. The project team replaced the cedar posts with concrete piers and footings, and wrapped the crawlspace floor and walls in a CleanSpace polyethylene vapor barrier. The team then sprayed five inches minimum of open-cell spray foam around the perimeter. The CMU walls were covered with PolyGuard 650 and three inches of E.P.S. insulation.

An ultra-insulated wall system with a radiant barrier was placed on top of a polyethylene membrane air barrier wrapping the entire house.  This wall system, along with spray foam insulation at the roof line, created an airtight envelope.  The existing stone veneer was carefully removed and re-used with the new design.

Natural daylighting was a priority in every room, even the master bedroom walk-in closet. Architect Joseph Bennett chose Loewen metal-clad double-glazed windows with Cardinal 366 low-E glazing for a SHGC of 0.28. The first-floor public spaces are intentionally one room wide to allow for daylight from both sides and promote natural ventilation. Stairs and windows in the loft enhance natural ventilation through the solar thermal chimney effect.

The kitchen and bathrooms incorporate many high-performance touches such as mesquite and eucalyptus cabinets, Enviroglas recycled glass flooring, Caesarstone quartz, and Richlite recycled paper countertops. The range hood is connected to a mechanical damper that opens when turned on to allow fresh air in at the toe space on either side of the range.

Workers uncovered an unexpected find during demolition: Original long leaf pine shiplap, which they found behind Sheetrock walls, was reclaimed and reused in the foyer ceiling and used to wrap the coffered ceiling beams in master bedroom.  

Other sustainable features include:

-- an urban infill site that is close to public transit, grocery stores, and a public park.

--24-gauge Galvalume metal roof.

--no-VOC paints and water-based polyurethane and stains.

--18-SEER Carrier Infinity multi-zoned HVAC system.

--all ductwork and HVAC equipment located within the thermal envelope.

--drought-tolerant and pest-resistant plants used in landscaping.

--Solar Sync rain sensor that automatically shuts off the irrigation system on rainy days.