Launch Slideshow

DAYS GONE BY

DAYS GONE BY

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/DP_HancockEXTERIOR_tcm48-1077090.jpg

    true

    600

    Paula Watts Photography

    The three-story home is configured in a sawtooth plan to maximize views to the outdoors, daylighting, and natural ventilation. The stacking of floor levels preserved as much outdoor space as possible on the narrow 50-by-100-foot lot.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/DP_Hancock-GREAT-ROOm_tcm48-1077092.jpg

    true

    600

    Paula Watts Photography

    In the core of the home, the open great room allows for easy interactions between the kitchen, dining area, and living room.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/DP_Hancock-KITCHEN_tcm48-1077117.jpg

    true

    600

    Paula Watts Photography

    The kitchen features a salvaged sink and cabinets made of reclaimed Douglas fir with repurposed hardware.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/DP_Hancock-PORCH_tcm48-1077119.jpg

    true

    600

    Paula Watts Photography

    Large covered patios and porches can be used year-round and help facilitate social connectivity with neighbors.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/DP_Hancock-SOCIAL_tcm48-1077136.jpg

    true

    600

    Paula Watts Photography

    Social spaces are located on the south end for daylighting and the occasional warmth of direct sunlight.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/DP_Hancock-CLERESTORY_tcm48-1077076.jpg

    true

    600

    Paula Watts Photography

    Abundant clerestory windows and high ceilings facilitate the distribution of natural daylight.

Hancock Residence, Neskowin, Ore.
Builder: Tom Spring Construction, Otter Rock, Ore.
Carpentry: Paul Jordan Custom Carpentry, Salem, Ore.
Architect: Nathan Good Architects, PC, Salem
Size: 2,185 square feet
Cost: Withheld
Certification: LEED-Gold

The Hancock home reflects the owners’ love of rustic buildings such as barns, mining structures, and historic lodges. Douglas fir reclaimed from a 1930s warehouse was used for columns and beams, flooring, cabinets, paneling, doors, and interior trim. For added nostalgia, metal bolts and split-ring connectors from the disassembled warehouse were re-purposed into towel bars, coat hooks, cabinet pulls, and guardrails.

In addition to the look of the home, the clients and the design team focused on energy-efficient strategies including a well-insulated building envelope, an ultra-efficient heating and hot water system, reduced lighting and electrical loads, extensive natural daylighting, and a Zehnder HRV system.

The residence was built for durability and comfort in its harsh coastal environment, where 80 inches of rainfall a year is not uncommon and high winds pound horizontal rain at the sides of the buildings. In response to the threat of rising sea levels, the floor of the home was elevated 2 feet above the natural grade of the site. As a precaution to protect the home in the event of a tsunami, the side of the home facing the coast was constructed with a 4-foot high concrete wall to resist the surge and impact forces of debris.

Other sustainable features include:
--Marvin double-pane, low-E, argon-filled windows with a U-value of 0.28
--Closed-cell spray foam for sealing cavities around the top and bottom plate, door, windows, and other penetrations of the building envelope
--Ultra-efficient Daikin-Altherma air-to-water heat pump produces hot water for the radiant-heated floors and domestic hot water
--Salvaged kitchen and bathroom sinks

SEE PREVIOUS PROJECT


SEE NEXT PROJECT