Launch Slideshow

bath: rock harbor

A free-flowing bedroom—with floor-to-ceiling glass overlooking the Baltic Sea—segues directly into the bathing and living areas. “Bedroom and bath are one,” Helineva says of the open layout.

bath: rock harbor

A free-flowing bedroom—with floor-to-ceiling glass overlooking the Baltic Sea—segues directly into the bathing and living areas. “Bedroom and bath are one,” Helineva says of the open layout.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6CDE%2Etmp_tcm48-263974.jpg

    true

    600

    Michael Perlmutter

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6CDF%2Etmp_tcm48-263981.jpg

    true

    600

    Michael Perlmutter

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6CE0%2Etmp_tcm48-263988.jpg

    true

    600

    The architects enclosed the toilet in a separate room between the master suite and the home's main entry, making it easily accessible to residents and guests.

 

The design goals for the master suite ran counter to those of the discreet kitchen. A free-flowing bedroom—with floor-to-ceiling glass overlooking the Baltic Sea—segues directly into the bathing and living areas. “Bedroom and bath are one,” Helineva says of the open layout. “The only thing we did was group places where there's water and enclose the toilet.”

Helineva's modesty belies the strategic design choices and simple, yet rich material palette she and Helin used to bring it all together. The site's dramatic views are reflected in twin mirrors above the sinks just behind the bed, creating the illusion of additional space. The feeling of openness is further preserved by tucking storage in oak cabinets beneath the double vanity in the dressing area and a built-in headboard in the sleeping area.

Helineva describes the site—and, in fact, the entire country—as one big rock, so granite was a natural choice for both exterior and interior finishes. The countertops, backsplash, and shower walls are composed of polished black granite. A smaller, striped granite tile covers the wet-area floors, then continues into the foyer. As in the kitchen, smooth oak millwork and flooring provide a soothing contrast to the pale, textured concrete walls and ceiling. According to Helineva, the earthy finishes were speced in thick, heavy proportions to anchor the light-filled soaring spaces and to encourage a feeling of shelter from the harsh terrain just beyond the glass.