Launch Slideshow

schindler residence, san Francisco

schindler residence, san Francisco

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF68E%2Etmp_tcm48-296176.jpg

    true

    600

    Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF68F%2Etmp_tcm48-296183.jpg

    true

    600

    Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF697%2Etmp_tcm48-296117.jpg

    true

    600

    Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture

    Louvers and a low-slung roofline help tie the upper-level addition to the original house. Serrao set the addition back, deferring to Schindler’s work while also creating private space outside the master suite.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF691%2Etmp_tcm48-296190.jpg

    true

    600

    Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF692%2Etmp_tcm48-296197.jpg

    true

    600

    Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF693%2Etmp_tcm48-296204.jpg

    true

    600

    Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF694%2Etmp_tcm48-296211.jpg

    true

    600

    Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture

serrao design | architecture, san francisco

Adding onto an iconic piece of architecture can be intimidating, but the seamless extensions proposed for this 1950 house by Rudolph Schindler earned nothing but praise from the judges. They agreed that “the work added enhances the original.” The low-slung house is spread out on a double lot, a little world unto itself with a courtyard and garden, but it's something of an oddball on the street. “The other homes are tall and compact and go right up to the property line,” says Jay Serrao, AIA. “Our challenge was to add onto the house in a respectful way, while relating it to its surroundings.”

A thin upper-level addition follows the spatial logic of the original house, flipping its L shape to accommodate a master suite and private deck. That move floats the addition's bulk against the property line and helps to mediate the scale difference. Another L form projecting into the lower rear garden will house an office/guest room and provide a roof deck outside the living room above. The additions' louvers reference the opaque operable louvers designed by Schindler, but they're smaller than the originals and made of frosted glass, deftly playing old against new.

principal in charge / project architect: Jay Serrao, AIA, Serrao Design | Architecture
project size: 3,603 square feet (1,401 new, 202 remodeled)
site size: 0.11 acre
construction cost: Withheld