sean godsell architects

Australian architect Sean Godsell had brave clients indeed for this oxidized-steel-screened house: himself and his family. His design eliminates hallways and fully enclosed rooms in favor of an open, Asian-influenced floor plan. A lengthwise wall divides the rectangular space into one large public area on the north side and bedrooms and a study on the south. An extra-long, built-in table serves as the family's primary gathering spot.

  • Credit: Earl Carter

Godsell employed sustainable design techniques such as natural ventilation and a passive evaporative-cooling system that takes advantage of the sloped site. Oiled, reclaimed wood planks cover the interior floors, while recycled decking treads outside. The deliberate choice of weathered, rough-hewn materials lends a raw texture to the home's polished modernity.