Launch Slideshow

The houses silhouette echoes the forms of the surrounding landscape.

Sagebrush Suite

Sagebrush Suite

  • The houses silhouette echoes the forms of the surrounding landscape.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpCF20%2Etmp_tcm48-1941786.jpg

    true

    The houses silhouette echoes the forms of the surrounding landscape.

    600

    Matthew Millman

    The house’s silhouette echoes the forms of the surrounding landscape.

  • The main entry is an opening in a long rammed earth wall.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpCB27%2Etmp_tcm48-1941784.jpg

    true

    The main entry is an opening in a long rammed earth wall.

    600

    Matthew Millman

    The main entry is an opening in a long rammed earth wall.

  • The master bedroom bay's angular, asymmetrical shape directs views toward a picturesque ridgeline called China Wall. Its clear-lacquered steel siding refers to both Western mining camp vernacular and the shifting colors of the landscape.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpC73E%2Etmp_tcm48-1941782.jpg

    true

    The master bedroom bay's angular, asymmetrical shape directs views toward a picturesque ridgeline called China Wall. Its clear-lacquered steel siding refers to both Western mining camp vernacular and the shifting colors of the landscape.

    600

    Matthew Millman

    The master bedroom bay's angular, asymmetrical shape directs views toward a picturesque ridgeline called China Wall. Its clear-lacquered steel siding refers to both Western mining camp vernacular and the shifting colors of the landscape.

  • The great room shelters kitchen, living, and dining functions under a canted butterfly roof that rises to open a slice of sky above the jagged horizon.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpC365%2Etmp_tcm48-1941779.jpg

    true

    The great room shelters kitchen, living, and dining functions under a canted butterfly roof that rises to open a slice of sky above the jagged horizon.

    600

    Matthew Millman

    The great room shelters kitchen, living, and dining functions under a canted butterfly roof that rises to open a slice of sky above the jagged horizon.

  • The kitchen area consists of a wall of lacquered cabinets and a stainless steel island.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBF2E%2Etmp_tcm48-1941776.jpg

    true

    The kitchen area consists of a wall of lacquered cabinets and a stainless steel island.

    600

    Matthew Millman

    The kitchen area consists of a wall of lacquered cabinets and a stainless steel island.

  • The dining area.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBB17%2Etmp_tcm48-1941773.jpg

    true

    The dining area.

    600

    Matthew Millman

    The dining area.

  • A rammed earth wall runs the length of the great room and into the master suite, screening unwanted southerly views while contributing substantial thermal mass to the house

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpB75C%2Etmp_tcm48-1941771.jpg

    true

    A rammed earth wall runs the length of the great room and into the master suite, screening unwanted southerly views while contributing substantial thermal mass to the house

    600

    Matthew Millman

    A rammed earth wall runs the length of the great room and into the master suite, screening unwanted southerly views while contributing substantial thermal mass to the house

  • The site itself supplied the rammed earths principal material, a sandy loam excavated only steps away. A two-inch core of rigid foam insulation provides a thermal break.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpB392%2Etmp_tcm48-1941768.jpg

    true

    The site itself supplied the rammed earths principal material, a sandy loam excavated only steps away. A two-inch core of rigid foam insulation provides a thermal break.

    600

    Matthew Millman

    The site itself supplied the rammed earth’s principal material, a sandy loam excavated only steps away. A two-inch core of rigid foam insulation provides a thermal break.

  • Changes in floor elevation create distance between the study and master bedroom.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpAFA9%2Etmp_tcm48-1941765.jpg

    true

    Changes in floor elevation create distance between the study and master bedroom.

    600

    Changes in floor elevation create distance between the study and master bedroom.

  • The master bedroom opens onto its own deck.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpABA1%2Etmp_tcm48-1941762.jpg

    true

    The master bedroom opens onto its own deck.

    600

    Matthew Millman

    The master bedroom opens onto its own deck.

  • The master bedrooms fireplace is fabricated from the same plate steel that clads sections of the exterior.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpA779%2Etmp_tcm48-1941759.jpg

    true

    The master bedrooms fireplace is fabricated from the same plate steel that clads sections of the exterior.

    600

    Matthew Millman

    The master bedroom’s fireplace is fabricated from the same plate steel that clads sections of the exterior.

  • The master bathroom.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpA371%2Etmp_tcm48-1941758.jpg

    true

    The master bathroom.

    600

    Matthew Millman

    The master bathroom.

  • The secondary bedrooms rammed earth wall served as a trial run for the great rooms longer version.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp9F79%2Etmp_tcm48-1941755.jpg

    true

    The secondary bedrooms rammed earth wall served as a trial run for the great rooms longer version.

    600

    Matthew Millman

    The secondary bedroom’s rammed earth wall served as a trial run for the great room’s longer version.

  • A wall of glass doors turns the great room into an indoor-outdoor pavilion.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp9B91%2Etmp_tcm48-1941752.jpg

    true

    A wall of glass doors turns the great room into an indoor-outdoor pavilion.

    600

    Matthew Millman

    A wall of glass doors turns the great room into an indoor-outdoor pavilion.

 

A scenic, unspoiled site might seem an unequivocal asset in designing a vacation home. But Wyoming’s Wapiti Valley, the mountain-rimmed 50-mile run of the North Fork Shoshone River east of Yellowstone National Park, could intimidate even the most self-assured architect. The grandeur and openness of the landscape tends to make buildings look like toys, and the region’s harsh weather can make them feel equally insubstantial. Both aesthetically and literally, says architect Brett Nave, “you’re on your own out there.” But Nave, with then-partner Lori Ryker, rose to the challenge, producing an idiosyncratic, impressionistic house that becomes part of this magnificent setting without disappearing into it.

Nave’s Los Angeles–based clients presented an unusually open-ended program, specifying mainly that the house face away from the highway that borders their 120-acre property and toward the hills where they hike and ride horses. “It’s wild for miles and miles and miles to the north,” Nave says. “It’s elk and bears and wolves; that’s it.” Given the house’s exposure, Nave adopted something of a split-screen view, “designing the way it looks from a distance, but how it feels from standing right there.” The floor plan stretches along an east-west axis, bookending a central great room with a master suite to the west and a secondary bedroom suite to the east. A freestanding private gym extends the axis toward the east; a guest suite stands off to the south. The layout is intentionally simple, Nave explains. “There’s this constant flow from one end to the other.”

Working upward from the plan, the house builds layers of complexity in materials, geometry, light, and views. A 2-foot-thick rammed earth wall anchors the great room, screening views to the south, while a high glass wall opens toward the north. A canted butterfly roof—rising from south to north—floats above a high clerestory, reinforcing the orientation toward the mountains. The main house’s two bedroom wings, as well as the gym and guest house, shelter under separate and distinctly different roof forms. Favoring large expanses of glass over punched openings, Nave located the house’s few conventional windows to offer poetic, fragmentary views. “Anywhere you are in the house you have another vignette,” he says, “but nothing’s framed, so it’s more like being in the landscape than like taking pictures of the landscape.”

“I almost always try to design space first, from the inside out, and I don’t worry as much about [exterior] form,” the architect explains. But the house’s long, eccentrically rhythmic profile was no accident. A rambling composition suggestive of old Western mining camps, the building also echoes the jagged ridgeline of China Wall, the outcrop whose dragon-tail silhouette towers over the site. A variety of wall surfaces—rammed earth, standing seam metal, wood-veneer panels, plate steel, spaced hardwood boards, and expanded-metal screening—represent “an attempt to build different shadows at different times of day,” Nave says. “From a distance, it looks like rocks and shadows and protrusions from the ground. That’s what we were trying to do.”

Succeed as it might as landscape sculpture, however, a house is still a house, and this one also successfully provides secure shelter in an inspiring but unforgiving environment. “We clocked [the wind at] 108 miles per hour at one point on this site,” Nave says. “It’s super windy, very harsh, with lots of sunshine. The snow doesn’t stick around very long; it blows away.” Radiant heating in the concrete floors keeps the interior comfortable under normal conditions, but Nave specified a forced-air backup system to shorten recovery time when the interior temperature is allowed to drop.

On mild days, though, with its wall of folding glass doors drawn open, the great room takes on the character of a luxurious lean-to. Simple decks, with no railings to filter the view, project into the native grass and sagebrush meadow. And if the owners aren’t riding in the hills, one imagines them unwinding outdoors, recalling their last foray and planning the next, inhabiting a space that extends far beyond the walls of their house.