Launch Slideshow

The bath's large skylight offers views of the Pacific Northwest's changing cloudscape.

containment strategy

This Seattle-area master bath uses stark white millwork elements to define space and create a soothing atmosphere.

containment strategy

This Seattle-area master bath uses stark white millwork elements to define space and create a soothing atmosphere.

  • A cedar ceiling ties the bath to the houses public areas.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1A18%2Etmp_tcm48-823896.jpg

    true

    A cedar ceiling ties the bath to the houses public areas.

    600

    Benjamin Benschneider

    A cedar ceiling ties the bath to the houses public areas.

  • The bath's large skylight offers views of the Pacific Northwest's changing cloudscape.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1A19%2Etmp_tcm48-823905.jpg

    true

    The bath's large skylight offers views of the Pacific Northwest's changing cloudscape.

    600

    Benjamin Benschneider

    The bath's large skylight offers views of the Pacific Northwest's changing cloudscape.

  • White wall surfaces, cabinetry, and counters maximize reflected daylight.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp1A1B%2Etmp_tcm48-823923.jpg

    true

    White wall surfaces, cabinetry, and counters maximize reflected daylight.

    600

    Benjamin Benschneider

    White wall surfaces, cabinetry, and counters maximize reflected daylight.

Like the house’s kitchen, the Wood Block Residence master bath “treats the casework as a block that can define programmatic spaces,” says architect Lisa Chadbourne. White lacquer cabinets describe a hook shape in plan, separating the bath from the master bedroom and enfolding a dressing room that is open to the bathing area. A toilet compartment serves as the boundary between the bath and the house’s public areas. With doors opening on both sides, it doubles as a powder room. “It’s not a large house, so sharing the powder with the master is an efficient way to handle them,” she explains.

The cedar-paneled ceiling flows uninterrupted from the kitchen, broken here by a skylight large enough to afford a view of the Pacific Northwest’s “drama of changing cloudscape,” Chadbourne says. Below the ceiling plane, Chadbourne and partner Daren Doss, AIA, maximized reflected light with a white-on-white palette of acrylic cement floors, acrylic cement plaster walls, lacquered cabinets, and stone-composite counters.





project credits:

project: Wood Block Residence, Mercer Island, Wash.

architect: Chadbourne + Doss Architects, Seattle

general contractor: Constantly Building, Seattle

structural engineer: Swenson Say Fagét, Seattle

resources:

cabinets: Boloni; countertops: Caesarstone; flooring: Milestone; paints/stains: Cabot, Sherwin-Williams; plumbing fitings: Vola; plumbing fixtures: Duravit, Hastings, Newform; skylights/roof windows: Crystalite