Launch Slideshow

Image

Block Party

Block Party

  • A walnut-surfaced millwork element presents opposite sides to the bath and bedroom.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp10F5%2Etmp_tcm48-892510.jpg

    true

    A walnut-surfaced millwork element presents opposite sides to the bath and bedroom.

    600

    Art Gray

    A walnut-surfaced millwork element presents opposite sides to the bath and bedroom.

  • A tile-lined floating partition defines the bath's walk-in shower.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp10F6%2Etmp_tcm48-892512.jpg

    true

    A tile-lined floating partition defines the bath's walk-in shower.

    600

    Art Gray

    A tile-lined floating partition defines the bath's walk-in shower.

  • Standing a couple of feet shy of the ceiling, the millwork box presents a flush surface to the bedroom, where it serves as a headboard.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp10F7%2Etmp_tcm48-892514.jpg

    true

    Standing a couple of feet shy of the ceiling, the millwork box presents a flush surface to the bedroom, where it serves as a headboard.

    600

    Art Gray

    Standing a couple of feet shy of the ceiling, the millwork box presents a flush surface to the bedroom, where it serves as a headboard.

Architects Tryggvi Thorsteinsson and Erla Dögg Ingjaldsdóttir like to define rooms with simple blocklike elements rather than with traditional walls. “We never look at a surface as two-dimensional,” Ingjaldsdóttir says, “We look at everything as a three-dimensional form.”

In the master bath, a walnut-surfaced cube separates the space from the bedroom. Standing a couple of feet shy of the ceiling, the millwork box presents a flush surface to the bedroom, where it serves as a headboard. Its sides form twin passages to the bath and open to reveal storage. Etched glass doors topped by a room-width etched glass transom open into the bath, where a void in the cube supports twin sinks and a marble counter and backsplash. Set atop a high recessed kick panel, the cabinetry seems to levitate between the floor and ceiling.

A freestanding partition faced in ceramic tile and edged in spaced ipe boards backdrops a ceramic vessel tub while screening a generous walk-in shower and a separate toilet compartment. A section of ipe decking, flush with the limestone tile floor, drains the shower and any spillover from the tub. High windows brighten the room, which opens onto a screened courtyard.


Project: Appleton Living, Venice, Calif.; Builder: Core Construction, Apple Valley, Calif.; Architect: Minarc, Santa Monica, Calif.; Photographer: Art Gray. / Resources: Lighting fixtures: Alinea; Plumbing fittings: Duravit, Wetstyle; Plumbing fixtures: Duravit; Windows and patio door: Five Star.