• Credit: Brian Vanden Brink

mark hutker & associates architects, vineyard haven, mass.

Architect Mark Hutker divided this guesthouse on Martha's Vineyard into two sections, both based on traditional vernacular building forms. The long, low structure contains the home's public space, an open kitchen/living/dining room. And the taller portion holds bedrooms upstairs and down. A foyer topped with a roof deck links these elements, creating an image that looks and feels like a natural evolution. "We tried to make it look like a series of outbuildings that had taken on new uses over time," says Hutker.

While the house is very much in keeping with local design traditions, Hutker and his team put their own spins on time-honored ideas. They inserted a freestanding, built-in pantry cabinet between the kitchen and living/dining room to visually separate the spaces without blocking light or sight lines. The trellis that extends from the cabinet over the kitchen's island evokes the outdoor trellises on the property, and it provides a place from which to hang light fixtures. "This project pushes the Martha's Vineyard vocabulary in the right direction," said a judge.

project architect: Mark Hutker, Mark Hutker & Associates Architects
general contractor: Colin Whyte, Martha's Vineyard Construction, Vineyard Haven
landscape architect: Horiuchi & Solien Landscape Architects, Falmouth, Mass.
project size: 2,000 square feet
site size: 14 acres
construction cost: $330 per square foot
photographer: Brian Vanden Brink

  • The combination of different forms and roof materials (cedar shingles and standing-seam metal) gives the two-part guesthouse a look of having evolved over time.

    Credit: Brian Vanden Brink

    The combination of different forms and roof materials (cedar shingles and standing-seam metal) gives the two-part guesthouse a look of having evolved over time.