Launch Slideshow

Center of Attention

Center of Attention

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/A_tcm48-861315.jpg

    true

    600

    Dominique Vorillon

    Removing a few interior walls united the small spaces into one open great room. The custom walnut Bulthaup (www.bulthaup.com) cabinetry in the kitchen provides plenty of storage space. The tambour doors conceal appliances and a mini office.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/B_tcm48-861316.jpg

    true

    600

    Dominique Vorillon

    Floor-to-ceiling sliding glass doors connect the living spaces to the outdoor entertaining area.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/C_tcm48-861317.jpg

    true

    600

    Dominique Vorillon

    One of the goals of the remodel was to retain the distinctive “gull-wing” roofline.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/E_tcm48-861318.jpg

    true

    600

    Dominique Vorillon

    Walnut living room cabinets match the custom Bulthaup kitchen cabinets. The soffit above the sliding glass doors is redwood.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/F_tcm48-861319.jpg

    true

    600

    Dominique Vorillon

    A wall of panels behind the back island hides the primary refrigerator and two wine chillers. The skylight above the islands is almost 4 feet by 12 feet.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/G_tcm48-861320.jpg

    true

    600

    Dominique Vorillon

    The rear wing has a bedroom that overlooks the pool.

Priorities

  • Open the kitchen to maximize visual and physical connections between kitchen, new family room, and outdoor areas
  • Increase natural light in the kitchen
  • Add counter space and storage

Solutions

To bring a more contemporary feel to their home, the owners of this 1967 midcentury modern wanted an extensive remodel. The anchor of the renovation was creating a new family room from a covered outdoor area and removing walls and reorienting the original kitchen to create a great room with abundant light and a strong connection to the outdoors.

The new 888-square-foot great room delivers, with clerestory windows set above full-height glass doors that open to a pool and deck area for easy entertaining.

Architect David Montalba overhauled the original galley kitchen to create a new space with two islands, each with abundant drawer storage and one with a seating area. The islands are flanked on three sides by appliances and storage.

A casual dining area separates the kitchen from the adjacent family room, but the concrete floor and matching walnut cabinetry maintain the visual connection. Restructuring the roof allowed for a higher kitchen ceiling, now fitted with a large skylight.

Judges’ Comments

The judges praised how this “compelling” remodel, with the kitchen as its “anchor,” engages the living spaces and has helped transform the entire house. —Nina Patel, senior editor, REMODELING.


Spec List

Countertops: Caesarstone

Flooring: PatCraft Designweave

HVAC: Heatmasters

Paints/stains: Benjamin Moore EcoSpec