Launch Slideshow

A boys bedroom was added in the small, north-end attic adjacent to an existing bedroom.

Tyler Residence, Leawood, Kan.

Tyler Residence, Leawood, Kan.

  • A boys bedroom was added in the small, north-end attic adjacent to an existing bedroom.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA58%2Etmp_tcm48-1216968.jpg

    true

    A boys bedroom was added in the small, north-end attic adjacent to an existing bedroom.

    600

    Mike Sinclair

    A boy’s bedroom was added in the small, north-end attic adjacent to an existing bedroom.

  • Lifting the roof a couple of feet created enough room for head clearance.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA59%2Etmp_tcm48-1216970.jpg

    true

    Lifting the roof a couple of feet created enough room for head clearance.

    600

    Mike Sinclair

    Lifting the roof a couple of feet created enough room for head clearance.

  • A new dormer with a glass front and ceiling gazes up into a pine tree.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA5A%2Etmp_tcm48-1216974.jpg

    true

    A new dormer with a glass front and ceiling gazes up into a pine tree.

    600

    Mike Sinclair

    A new dormer with a glass front and ceiling gazes up into a pine tree.

  • The dormers bottom section is an operable window.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA5B%2Etmp_tcm48-1216978.jpg

    true

    The dormers bottom section is an operable window.

    600

    Mike Sinclair

    The dormer’s bottom section is an operable window.

  • The stairway to the new playroom, inserted into the oversize garage volume.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA5C%2Etmp_tcm48-1216981.jpg

    true

    The stairway to the new playroom, inserted into the oversize garage volume.

    600

    Mike Sinclair

    The stairway to the new playroom, inserted into the oversize garage volume.

  • Built-ins in the playroom form an edge to the stairwell.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA5D%2Etmp_tcm48-1216983.jpg

    true

    Built-ins in the playroom form an edge to the stairwell.

    600

    Mike Sinclair

    Built-ins in the playroom form an edge to the stairwell.

  • The playrooms wooden tube, clad in 100-year-old sinker cypress, is extruded to create a balcony.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA5E%2Etmp_tcm48-1216986.jpg

    true

    The playrooms wooden tube, clad in 100-year-old sinker cypress, is extruded to create a balcony.

    600

    Mike Sinclair

    The playroom’s wooden “tube,” clad in 100-year-old sinker cypress, is extruded to create a balcony.

  • The cantilevered balcony offers a dry spot for the family dog on the steps.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA5F%2Etmp_tcm48-1216990.jpg

    true

    The cantilevered balcony offers a dry spot for the family dog on the steps.

    600

    Mike Sinclair

    The cantilevered balcony offers a dry spot for the family dog on the steps.

  • The bedroom plan.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA60%2Etmp_tcm48-1216993.jpg

    true

    The bedroom plan.

    600

    Courtesy el dorado

    The bedroom plan.

  • The playroom plan.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA77%2Etmp_tcm48-1217000.jpg

    true

    The playroom plan.

    600

    Courtesy el dorado

    The playroom plan.

tyler residence, leawood, kan.
el dorado
kansas city, mo.

The jury singled out this project for its restraint. David Dowell, AIA, left well enough alone, executing a simple interior renovation, but one “that marks itself on the outside of the building and transforms the exterior,” a judge said. For clients wanting a playroom, Dowell wrapped the inside of the oversized garage roof volume in 100-year-old sinker cypress, extruding the “tube”—a platonic house shape—as an exterior balcony.

On the front of the house, he also carved a boy’s bedroom out of attic space by nudging the recessed roofline forward and adding a dormer with a glass front and ceiling. “It’s tough to get contemporary renovations through Leawood,” Dowell says, “but we had a very easy time. They were thrilled that the Tylers weren’t maxing out the build line.”

 

View all 2012 RADA winners.


project credits

principal in charge: David Dowell, AIA, el dorado; general contractor: Ryan Gale, C&G Construction, Kansas City, Mo.; project size: 5,576 square feet; site size: 0.47 acre; construction cost: $210 per square foot; photography: Mike Sinclair Photographer.


product details

Doors/skylights/roof windows: Kawneer, www.kawneer.com; flooring: PlanetReuse, www.planetreuse.com; lighting fixtures: Louis Poulsen, www.louispoulsen.com, Bartco, www.bartcolighting.com; paints/stains/wall finishes: Sherwin-Williams, www.sherwin-williams.com.