Launch Slideshow

The Sitges Studios walled entry courtyard draws on local tradition.

Studio Sitges, Sitges, Spain

Studio Sitges, Sitges, Spain

  • The Sitges Studios walled entry courtyard draws on local tradition.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA06%2Etmp_tcm48-1216569.jpg

    true

    The Sitges Studios walled entry courtyard draws on local tradition.

    600

    Nikolas Koenig

    The Sitges Studio’s walled entry courtyard draws on local tradition.

  • The entry facade is clad in Cor-Ten steel.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA07%2Etmp_tcm48-1216571.jpg

    true

    The entry facade is clad in Cor-Ten steel.

    600

    Nikolas Koenig

    The entry facade is clad in Cor-Ten steel.

  • The entry door blends with the surrounding wall, with only its folded steel handles indicating its function.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA08%2Etmp_tcm48-1216572.jpg

    true

    The entry door blends with the surrounding wall, with only its folded steel handles indicating its function.

    600

    Nikolas Koenig

    The entry door blends with the surrounding wall, with only its folded steel handles indicating its function.

  • The lower handle opens a standard-size entry door.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA09%2Etmp_tcm48-1216573.jpg

    true

    The lower handle opens a standard-size entry door.

    600

    Nikolas Koenig

    The lower handle opens a standard-size entry door.

  • The upper handle operates an oversize pivoting door.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA0A%2Etmp_tcm48-1216574.jpg

    true

    The upper handle operates an oversize pivoting door.

    600

    Nikolas Koenig

    The upper handle operates an oversize pivoting door.

  • The larger door links the entry courtyard to a private courtyard at the opposite side of the house.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA0B%2Etmp_tcm48-1216575.jpg

    true

    The larger door links the entry courtyard to a private courtyard at the opposite side of the house.

    600

    Nikolas Koenig

    The larger door links the entry courtyard to a private courtyard at the opposite side of the house.

  • With the larger door open, the entry courtyard becomes available for large family gatherings.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA0C%2Etmp_tcm48-1216576.jpg

    true

    With the larger door open, the entry courtyard becomes available for large family gatherings.

    600

    Nikolas Koenig

    With the larger door open, the entry courtyard becomes available for large family gatherings.

studio sitges, sitges, spain
olson kundig architects
seattle

The Sitges Studio’s door-within-a-door is a clever piece of ironmongery, but it’s no mere parlor trick. The smaller “pilot door” is the building’s primary entrance, explains architect Tom Kundig, FAIA. The larger door opens the entry courtyard to the house’s living space for large gatherings. “One door is for landscape use and one is for access use,” he says. With a second, private courtyard on the opposite side of the house, “the circulation flows from landscape to interior to landscape.” Our jury called the assembly “a contemporary take on the Renaissance idea of two scales of door—one for guests and ceremonial use, one for every day.”

 

View all 2012 RADA winners.


project credits

principal in charge/project architect: Tom Kundig, FAIA, Olson Kundig Architects; general contractor: Carbonell Freixas S.L., Sitges, Spain; structural engineer: Francisco Perez Mendez, Sitges; consulting structural engineer: MCE Structural Consultants, Stevensville, Mont.; metal fabricator/installer: Metalisteria Mecrimas S.L., Barcelona, Spain; construction cost:Withheld;photography:Nikolas Koenig.