Launch Slideshow

Weinstein A/U staggered the building's fenestration to convey more of a residential feeling than an institutional one.

Seattle Cancer Care Alliance Patient House, Seattle

Seattle Cancer Care Alliance Patient House, Seattle

  • Ground-floor commercial space is topped by second-story common areas, with residences for cancer care patients taking up the upper levels.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD716%2Etmp_tcm48-747206.jpg

    true

    Ground-floor commercial space is topped by second-story common areas, with residences for cancer care patients taking up the upper levels.

    600

    Michael Burns

    Ground-floor commercial space is topped by second-story common areas, with residences for cancer care patients taking up the upper levels.

  • The project's courtyard and shared kitchen provide the residents with opportunities for casual socializing.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD717%2Etmp_tcm48-747207.jpg

    true

    The project's courtyard and shared kitchen provide the residents with opportunities for casual socializing.

    600

    Michael Burns

    The project's courtyard and shared kitchen provide the residents with opportunities for casual socializing.

  • Weinstein A/U staggered the building's fenestration to convey more of a residential feeling than an institutional one.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD718%2Etmp_tcm48-747208.jpg

    true

    Weinstein A/U staggered the building's fenestration to convey more of a residential feeling than an institutional one.

    600

    Michael Burns

    Weinstein A|U staggered the building's fenestration to convey more of a residential feeling than an institutional one.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD71A%2Etmp_tcm48-747210.jpg

    true

    Image

    600

    Drawings: Courtesy Weinstein A|U Architects + Urban Designers; Photo: Michael Burns, Seattle

    By placing the bathrooms in the middle of the units, the architects garnered a degree of privacy for both the patient and the caregiver.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD71B%2Etmp_tcm48-747211.jpg

    true

    Image

    600

    Drawings: Courtesy Weinstein A|U Architects + Urban Designers; Photo: Michael Burns, Seattle

    The building’s rounded corner responds to its radiused property line.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD71C%2Etmp_tcm48-747212.jpg

    true

    Image

    600

    Michael Burns, Seattle

    Lots of daylighting and natural ventilation enhance both the public and private spaces. The architects expect the project to receive LEED Gold certification.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD71D%2Etmp_tcm48-747213.jpg

    true

    Image

    600

    Michael Burns, Seattle

    Weinstein A|U worked to create places that connect the building and the city, such as this sunny, second-floor common area.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD71E%2Etmp_tcm48-747214.jpg

    true

    Image

    600

    Michael Burns, Seattle

    A quiet reading area strikes a balance between public and private space.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD71F%2Etmp_tcm48-747215.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Weinstein A|U Architects + Urban Designers

    Floor plans for the building’s first and second levels.

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpD720%2Etmp_tcm48-747216.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Weinstein A|U Architects + Urban Designers

    Plans for the residential levels.

weinstein a|u architects + urban designers
seattle

The judges called this Seattle multifamily project “a very disciplined effort.” The building houses out-of-town cancer patients (and their caregivers) while they receive treatment at the Seattle Cancer Care Alliance, and the architects at Weinstein A|U aimed to avoid an institutional feel. “We wanted it to be both ‘of the city’ and a sanctuary,” says principal Ed Weinstein, FAIA. He and project architect Scot Carr, AIA, placed the building’s common spaces on the second floor, where residents can experience varying levels of privacy and community, as well as a serene landscaped courtyard.


Click here to see all 2011 rada winners.


 

product details

bathroom fittings: Chicago Faucet, www.chicagofaucet.com, Delta, www.deltafaucet.com; bathroom fixtures: American Standard, www.americanstandard-us.com, TOTO USA, www.totousa.com; dishwasher: Jackson, www.jacksonmsc.com; doors: Vancouver Door Co., www.vancouverdoorco.com; flooring (carpet): Mohawk Group, www.themohawkgroup.com; flooring (ceramic tile, stone, or concrete): Forbo Flooring Systems, www.forbo-flooring.com; flooring (concrete): RetroPlate, www.retroplatesystem.com; garage doors: Cookson, www.cooksondoor.com; hardware: Dorma, www.dorma-usa.com, VingCard, www.vingcard.com; hvac equipment: Mitsubishi, www.mehvac.com; insulation: Owens Corning, www.owenscorning.com, Rmax, www.rmaxinc.com; kitchen fittings and fixtures: Elkay, www.elkay.com; oven: GE, www.ge.com; paints/stains/wall finishes: Kelly-Moore Paints, www.kellymoore.com; refrigerator: Arctic Air, www.arcticairco.com; roofing: Siplast, www.siplast.com; windows: Innotech Windows, www.innotech-windows.com