Launch Slideshow

houghton residence, omaha, neb.

One programmatic move transformed the kitchen of a traditional builder house into an urbane space that works as well for intimate dinners as it does for large parties.

houghton residence, omaha, neb.

One programmatic move transformed the kitchen of a traditional builder house into an urbane space that works as well for intimate dinners as it does for large parties.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501081H1_tcm48-288070.jpg

    true

    600

    Assassi Productions

    Brown centered the table under a round ceiling aperture, formerly part of an octagonal dining room.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501081H2_tcm48-288079.jpg

    true

    600

    Assassi Productions

    The redesign took its color and material cues from the owners' cherry bar stools. The entertainment center across the room echoes the cherry kitchen cabinets and glass dining table.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501081H3_tcm48-288088.jpg

    true

    600

    before

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501081H4_tcm48-288097.jpg

    true

    600

    after

randy brown architects, omaha

One programmatic move transformed the kitchen of a traditional builder house into an urbane space that works as well for intimate dinners as it does for large parties. "There isn't a flaw in there," a judge said. "It's a perfect execution of intent." By relocating a powder room, Randy Brown opened up the kitchen and living areas, making room for a sleek glass bar that seats four. The stools are centered under an up-lit, cone-shaped ceiling, formerly an octagonal dining niche. When the owners entertain in a big way, the bar is a buffet for serving food and a buffer between the cooks and their guests.

Brown added warm cherry wood cabinets on skinny legs, black granite countertops, and a wall of shiny stainless steel appliances. To finish the transformation, he wrapped the opposite family room wall in the same materials to contain a fireplace and entertainment center. The strong concept impressed the judges, who called it "a very smart renovation."

principal in charge: Randy Brown, AIA, Randy Brown Architects
project architect: Steve Mielke, Randy Brown Architects
general contractor: Randy Brown Architects
project size: 1,430 square feet
construction cost: $76.92 per square foot
photographer: Assassi