Launch Slideshow

hartmann residence, fairfield, conn.

This narrow lot inspired a cleverly designed house that makes the most of its footprint. Responding to the 40-foot-wide parcel and federal requirements for building in a wave zone, architect Roger Ferris raised the house on a concrete plinth, and he angled the walls to better capture sunlight and views.

hartmann residence, fairfield, conn.

This narrow lot inspired a cleverly designed house that makes the most of its footprint. Responding to the 40-foot-wide parcel and federal requirements for building in a wave zone, architect Roger Ferris raised the house on a concrete plinth, and he angled the walls to better capture sunlight and views.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501062H4_tcm48-287787.jpg

    true

    600

    Woodruff/Brown Photography

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501062H6_tcm48-287805.jpg

    true

    600

    Woodruff/Brown Photography

    Angling the house's walls helped to break up the linearity dictated by a narrow lot. The diagonal wall and raised platform, which was designed to keep flood waters at bay, create a terraced entry court. Louvers diffuse the sun and the street view.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501062H5_tcm48-287796.jpg

    true

    600

    Woodruff/Brown Photography

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501062H2_tcm48-287768.jpg

    true

    600

    first floor

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501062H3_tcm48-287778.jpg

    true

    600

    second floor

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/RA040501062H1_tcm48-287758.jpg

    true

    600

roger ferris + partners, westport, conn.

As is so often the case on a difficult site, this narrow lot inspired a cleverly designed house that makes the most of its footprint. Responding to the 40-foot-wide parcel and federal requirements for building in a wave zone, architect Roger Ferris raised the house on a concrete plinth, and he angled the walls to better capture sunlight and views. The front evokes the abstracted prow of a ship that's slipped up from the sea. The roof is an inverted gable, a reference to all the gabled houses in the neighborhood. But from the water, it looks like a bird in flight. "There are an enormous number of seagulls on that part of Long Island Sound," Ferris says. "That's part of what cooked it up."

The house's strong rhythms and geometries serve practical purposes. Glazed walls are layered with cypress louvers, which veil the street facade from sun and traffic. Those on the rear corners add privacy from close neighbors. Ferris treated the sides of the house as a solid, stained cypress box with just a few punched openings. "We wanted to have a house with enough going for it visually at both ends without having to have the sides articulated with fenestration," he says. The judges pronounced the project "gorgeous," noting that its form reacts to a great many challenges.

principal in charge: Roger Ferris, AIA, Roger Ferris + Partners
project architect: Robert Marx, AIA, Roger Ferris + Partners
general contractor: The S.B.E. Company, Fairfield, Conn.
interior designer: Interior Design, Westport, Conn.
project size: 1,500 square feet
site size: 0.25 acre
construction cost: Withheld
photographer: Woodruff/Brown Photography