View from entry drive.

View from entry drive.

Credit: Courtesy NADAAA


NADAAA 

Intended as a research retreat for the biomedical field, this complex in New Hampshire is designed as a place of peace and introspection. To that end, each of the rooms is carefully oriented to capture panoramic views of the White Mountains and the surrounding landscape. The three bedroom suites, as well as the shared living, dining, and work areas, are all organized in an elliptical plan centered around an open-air interior courtyard. The wood-framed structure will be clad in a system of tongue-and-groove white cedar slats that run vertically from grade to the roofline—this material will be carried through as louvers, fencing, and wall and ceiling cladding as well, throughout the interior and exterior, to allow the sweeping form of the ovoid house and the ceiling vaults to serve as the primary design language of the structure. “I think this is a very strong project,” juror Joel Sanders said. “It’s about ideas of domesticity, it’s about the site, and it’s about someone exploring formal experimentation.” Fellow juror Josh Shelton agreed, noting that the project showed evidence of “someone investigating an idea on all fronts, and I think that's what you hope built work would aspire to.”

Click here to see all of the winners of the 2014 Residential Architect Design Awards.

Exterior rendering.

Exterior rendering.

Credit: Courtesy NADAAA


View from covered entry.

View from covered entry.

Credit: Courtesy NADAAA


Interior rendering.

Interior rendering.

Credit: Courtesy NADAAA


Courtyard.

Courtyard.

Credit: Courtesy NADAAA


Interior rendering.

Interior rendering.

Credit: Courtesy NADAAA


Indoor / outdoor room.

Indoor / outdoor room.

Credit: Courtesy NADAAA


Drawings

Site plan.

Site plan.

Credit: Courtesy NADAAA


Exploded axonometric of vault.

Exploded axonometric of vault.

Credit: Courtesy NADAAA


Plan diagram.

Plan diagram.

Credit: Courtesy NADAAA


Plan.

Plan.

Credit: Courtesy NADAAA



Project Credits

Project  New Hampshire Retreat, Bethlehem, N.H.
Architect  NADAAA , Boston—Nader Tehrani
Project Size  7,100 square feet