Launch Slideshow

Image

Award-Winning Custom Outdoor Projects

Award-Winning Custom Outdoor Projects

  • The studio/archives pavilion mirrors a guest cottage 240 feet away, overlooking Lake Tahoe.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE97B%2Etmp_tcm48-1250811.jpg

    true

    The studio/archives pavilion mirrors a guest cottage 240 feet away, overlooking Lake Tahoe.

    600

    Stephen Cridland

  • The studio entrance. Each structure contains a single floor-to-ceiling glazed room and storage components in clerestoried adjacent areas.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE97C%2Etmp_tcm48-1250812.jpg

    true

    The studio entrance. Each structure contains a single floor-to-ceiling glazed room and storage components in clerestoried adjacent areas.

    600

    Stephen Cridland

    The studio entrance. Each structure contains a single floor-to-ceiling glazed room and storage components in clerestoried adjacent areas.

  • Natural materialsmahogany, concrete, and glassblend into the setting.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE97D%2Etmp_tcm48-1250813.jpg

    true

    Natural materialsmahogany, concrete, and glassblend into the setting.

    600

    Stephen Cridland

    Natural materials—mahogany, concrete, and glass—blend into the setting.

  • Polished brown concrete floors, mahogany built-ins, and exposed-aggregate concrete decks reinforce the colors and textures found on the site.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE97E%2Etmp_tcm48-1250814.jpg

    true

    Polished brown concrete floors, mahogany built-ins, and exposed-aggregate concrete decks reinforce the colors and textures found on the site.

    600

    Stephan Cridland

    Polished brown concrete floors, mahogany built-ins, and exposed-aggregate concrete decks reinforce the colors and textures found on the site.

  • The guest house faces the archives pavilion across a boardwalk and a Swedish aspen allee.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE97F%2Etmp_tcm48-1250815.jpg

    true

    The guest house faces the archives pavilion across a boardwalk and a Swedish aspen allee.

    600

    Stephen Cridland

    The guest house faces the archives pavilion across a boardwalk and a Swedish aspen allee.

  • Guest house entry. The two-pavilion composition fits the scale of its environment better than a single larger building.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE980%2Etmp_tcm48-1250816.jpg

    true

    Guest house entry. The two-pavilion composition fits the scale of its environment better than a single larger building.

    600

    Stephen Cridland

    Guest house entry. The two-pavilion composition fits the scale of its environment better than a single larger building.

  • The guest pavilions transparent room overlooks the lake. Viewed from the water, the buildings almost disappear into the trees.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE981%2Etmp_tcm48-1250817.jpg

    true

    The guest pavilions transparent room overlooks the lake. Viewed from the water, the buildings almost disappear into the trees.

    600

    Stephen Cridland

    The guest pavilion’s transparent room overlooks the lake. Viewed from the water, the buildings almost disappear into the trees.

  • Restrictive zoning on the lake edge limited building area coverage. Basins buried under the gravel sculpture garden help keep all the storm water on site.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE982%2Etmp_tcm48-1250818.jpg

    true

    Restrictive zoning on the lake edge limited building area coverage. Basins buried under the gravel sculpture garden help keep all the storm water on site.

    600

    Stephen Cridland

    Restrictive zoning on the lake edge limited building area coverage. Basins buried under the gravel sculpture garden help keep all the storm water on site.

  • The buildings are oriented toward views of Lake Tahoe.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE983%2Etmp_tcm48-1250819.jpg

    true

    The buildings are oriented toward views of Lake Tahoe.

    600

    Stephen Cridland

    The buildings are oriented toward views of Lake Tahoe.

  • Clerestories and glass walls bring the lush scenery into the yoga studio.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE93A%2Etmp_tcm48-1250698.jpg

    true

    Clerestories and glass walls bring the lush scenery into the yoga studio.

    600

    Joe Fletcher

  • Two cabins fit more easily into the steep hillside than one large addition.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE93B%2Etmp_tcm48-1250704.jpg

    true

    Two cabins fit more easily into the steep hillside than one large addition.

    600

    Joe Fletcher

    Two cabins fit more easily into the steep hillside than one large addition.

  • The artist studio, above, overlooks the yoga studios planted roof.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE93C%2Etmp_tcm48-1250708.jpg

    true

    The artist studio, above, overlooks the yoga studios planted roof.

    600

    Joe Fletcher

    The artist studio, above, overlooks the yoga studio’s planted roof.

  • The buildings blend into the surrounding vegetation.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE93D%2Etmp_tcm48-1250710.jpg

    true

    The buildings blend into the surrounding vegetation.

    600

    Joe Fletcher

    The buildings blend into the surrounding vegetation.

  • The curved roof mimics the lands natural forms.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE93E%2Etmp_tcm48-1250713.jpg

    true

    The curved roof mimics the lands natural forms.

    600

    Joe Fletcher

    The curved roof mimics the land’s natural forms.

  • Stepping up the hill so one is perched over the other, each room offers a different point of view.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE93F%2Etmp_tcm48-1250719.jpg

    true

    Stepping up the hill so one is perched over the other, each room offers a different point of view.

    600

    Joe Fletcher

    Stepping up the hill so one is perched over the other, each room offers a different point of view.

  • The lower cabins green roof became a garden art project.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE940%2Etmp_tcm48-1250724.jpg

    true

    The lower cabins green roof became a garden art project.

    600

    Joe Fletcher

    The lower cabinís green roof became a garden art project.

  • The detached cabins invite the owners to engage with the landscape.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE941%2Etmp_tcm48-1250728.jpg

    true

    The detached cabins invite the owners to engage with the landscape.

    600

    Joe Fletcher

    The detached cabins invite the owners to engage with the landscape.

  • A low-pitched, terne coated stainless steel roof floats above a dry-stacked slate wall and mahogany volume.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9B8%2Etmp_tcm48-1250898.jpg

    true

    A low-pitched, terne coated stainless steel roof floats above a dry-stacked slate wall and mahogany volume.

    600

    Maxwell MacKenzie

    CHDA 2012
    Nevis Pool and Garden Pavilion, Bethesda, Md.
    Accessory Building
     

     Robert M. Gurney, FAIA, Architect, Washington, D.C.
  • Pivoting doors open the pavilion in summertime; in winter a Rumford fireplace and heated floors warm the space.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9B9%2Etmp_tcm48-1250901.jpg

    true

    Pivoting doors open the pavilion in summertime; in winter a Rumford fireplace and heated floors warm the space.

    600

    Maxwell MacKenzie

    Pivoting doors open the pavilion in summertime; in winter a Rumford fireplace and heated floors warm the space.

  • Intended for year-round use, the pavilion is set close to the woods, providing a threshold between the manicured gardens and adjacent woodland.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9BA%2Etmp_tcm48-1250905.jpg

    true

    Intended for year-round use, the pavilion is set close to the woods, providing a threshold between the manicured gardens and adjacent woodland.

    600

    Maxwell MacKenzie

    Intended for year-round use, the pavilion is set close to the woods, providing a threshold between the manicured gardens and adjacent woodland.

  • Five steel-framed glass doors and mitered glass corners put the lush surroundings front and center.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9BB%2Etmp_tcm48-1250909.jpg

    true

    Five steel-framed glass doors and mitered glass corners put the lush surroundings front and center.

    600

    Maxwell MacKenzie

    Five steel-framed glass doors and mitered glass corners put the lush surroundings front and center.

  • Natural materials include bluestone flooring, stone and mahogany walls, and a Douglas fir ceiling.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9BC%2Etmp_tcm48-1250913.jpg

    true

    Natural materials include bluestone flooring, stone and mahogany walls, and a Douglas fir ceiling.

    600

    Maxwell MacKenzie

    Natural materials include bluestone flooring, stone and mahogany walls, and a Douglas fir ceiling.

  • The mahogany volume houses a bath.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9BD%2Etmp_tcm48-1250919.jpg

    true

    The mahogany volume houses a bath.

    600

    Maxwell MacKenzie

    The mahogany volume houses a bath.

  • A new swimming pool, stone walls, and terrace behind the existing house organize the rear yard and connect the house and pavilion.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9BE%2Etmp_tcm48-1250926.jpg

    true

    A new swimming pool, stone walls, and terrace behind the existing house organize the rear yard and connect the house and pavilion.

    600

    Maxwell MacKenzie

    A new swimming pool, stone walls, and terrace behind the existing house organize the rear yard and connect the house and pavilion.

  • Section

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9B7%2Etmp_tcm48-1250894.jpg

    true

    Section

    600

    Courtesy Robert M. Gurney

    Section

  • Floor plan

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9B6%2Etmp_tcm48-1250889.jpg

    true

    Floor plan

    600

    Courtesy Robert M. Gurney

    Floor plan

  • Axonometric

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9BF%2Etmp_tcm48-1250929.jpg

    true

    Axonometric

    600

    Courtesy Robert M. Gurney

    Axonometric

  • New paths, trees, and plantings reinforce the pavilions geometry.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE9C0%2Etmp_tcm48-1250931.jpg

    true

    New paths, trees, and plantings reinforce the pavilions geometry.

    600

    Courtesy Robert M. Gurney

    New paths, trees, and plantings reinforce the pavilion’s geometry.

  • Standing alone in the woods, the building consists of a steel-clad box floating above a half-buried concrete base.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE91E%2Etmp_tcm48-1250541.jpg

    true

    Standing alone in the woods, the building consists of a steel-clad box floating above a half-buried concrete base.

    600

    John J. Macaulay

  • Tucked into the hillside, the lower level contains equipment storage space.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE91F%2Etmp_tcm48-1250544.jpg

    true

    Tucked into the hillside, the lower level contains equipment storage space.

    600

    John J. Macaulay

    Tucked into the hillside, the lower level contains equipment storage space.

  • Back-lit translucent material fills the gap.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE920%2Etmp_tcm48-1250549.jpg

    true

    Back-lit translucent material fills the gap.

    600

    John J. Macaulay

    Back-lit translucent material fills the gap.

  • The walls, roof, and glass doors are highly sound insulating.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE921%2Etmp_tcm48-1250554.jpg

    true

    The walls, roof, and glass doors are highly sound insulating.

    600

    John J. Macaulay

    The walls, roof, and glass doors are highly sound insulating.

  • A green roof tops the lower level.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE922%2Etmp_tcm48-1250558.jpg

    true

    A green roof tops the lower level.

    600

    John J. Macaulay

    A green roof tops the lower level.

  • The longitudinal building section

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE923%2Etmp_tcm48-1250561.jpg

    true

    The longitudinal building section

    600

    Courtesy Johnsen Schmaling Archi

    The longitudinal building section

  • An exploded axonometric rendering

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE924%2Etmp_tcm48-1250564.jpg

    true

    An exploded axonometric rendering

    600

    Courtesy Johnsen Schmaling Archi

    An exploded axonometric rendering

  • The design concept

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpE925%2Etmp_tcm48-1250571.jpg

    true

    The design concept

    600

    Courtesy Johnsen Schmaling Archi

    The design concept

  • Positioned along the edge of the lot, this guest-house addition creates a backdrop for the pool and a generous outdoor room.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF954%2Etmp_tcm48-791902.jpg

    true

    Positioned along the edge of the lot, this guest-house addition creates a backdrop for the pool and a generous outdoor room.

    600

    Michael Moran

    2011 CHDA Outdoor Spaces
    Sunscreen: A Guest Pavilion, Sullivan's Island, S.C.

    Entrant/Architect: Stephen Yablon Architect, New York; Builder: NBM Construction, North Charleston, S.C.; Landscape architect: Wertimer & Associates, Charleston, S.C.; Living space: 1,500 square feet; Site: 0.5 acre; Construction cost: $655 per square foot; Photographer: Michael Moran.
  • A sustainably harvested cypress ceiling adds refinement to the southern-style ??porch.??

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF957%2Etmp_tcm48-791905.jpg

    true

    A sustainably harvested cypress ceiling adds refinement to the southern-style ??porch.??

    600

    Michael Moran

    A sustainably harvested cypress ceiling adds refinement to the southern-style "porch."

  • Image

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF956%2Etmp_tcm48-791904.jpg

    true

    Image

    600

    Michael Moran

    Standing-seam metal, a common local roofing material, shields the rear facade.

  • The study.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF95B%2Etmp_tcm48-791909.jpg

    true

    The study.

    600

    Michael Moran

    The study.

  • Sliding gates at the entrances close off the courtyard in the evenings or when the owners are away.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF95F%2Etmp_tcm48-791915.jpg

    true

    Sliding gates at the entrances close off the courtyard in the evenings or when the owners are away.

    600

    Steve Keating

    2011 CHDA Outdoor Spaces
    Wolf Creek, Winthrop, Wash.

    Entrant/Architect: Balance Associates Architects, Seattle; Builder: Bjornsen Construction, Winthrop, Wash.; Living space: 1,810 square feet; Site: 5 acres; Construction cost: Withheld; Photographer: Steve Keating.
  • Scored concrete, raised beds, and sitting areas direct the path to the front door.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF960%2Etmp_tcm48-791916.jpg

    true

    Scored concrete, raised beds, and sitting areas direct the path to the front door.

    600

    Steve Keating

    Scored concrete, raised beds, and sitting areas direct the path to the front door.

  • The master bedroom has its own intimate courtyard.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF961%2Etmp_tcm48-791917.jpg

    true

    The master bedroom has its own intimate courtyard.

    600

    Steve Keating

    The master bedroom has its own intimate courtyard.

  • The house??s shape and orientation block the strong wind and sun.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF95E%2Etmp_tcm48-791914.jpg

    true

    The house??s shape and orientation block the strong wind and sun.

    600

    Steve Keating

    2011 Merit Award - Wolf Creek, Winthrop, Wash.
    Entrant/Architect: Balance Associates Architects, Seattle; Builder: Bjornsen Construction, Winthrop, Wash.

    The house's shape and orientation block the strong wind and sun.

  • Floor plan.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpF962%2Etmp_tcm48-791918.jpg

    true

    Floor plan.

    600

    Courtesy Balance Associates Architects

    Floor plan.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/284CHDA_0061%20copy_tcm48-402823.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    2010 CHDA
    Grand Award / Outdoor Spaces
    Play Yard at the Winter Residence, Tucson, Ariz.

    Project Credits
    Entrant/Architect/Landscape designer:Ibarra Rosano Design Architects, Tucson, Ariz.
    Builder:Repp Design + Construction, Tucson
    Structural engineer: Harris Engineering Services, Tucson
    Living space: 1,676 square feet (play yard only)
    Site: 3 acres
    Construction cost: $24 per square foot
    Photographer: Chris Richards
  • http://www.residentialarchitect.com/Images/284CHDA_0045%20copy_tcm48-402822.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    2010 Out Spaces' Awards

    2010 Grand Award - Play Yard at the Winter Residence, Tucson, Ariz.
    Entrant/Architect/Landscape designer:Ibarra Rosano Design Architects, Tucson, Ariz.; Builder: Repp Design + Construction, Tucson

    A garden wall keeps young ones in and desert critters out, while a slatted steel cube offers shelter from the sun.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/284CHDA_1296%20copy_tcm48-402824.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    The desert landscape beyond the yard holds both beauty and danger.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/IMG_1321_tcm48-402826.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    The shade cube consists of a welded steel frame and galvanized steel stud tracks.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/IMG_9936_tcm48-402828.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    A concrete bench provides a work counter for children and a back-saving seat for adults.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/IMG_9888_tcm48-402827.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    A strip of turf separates the sunken play area from the house.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/play%20yard%20aerial%20view_tcm48-402829.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    A rendering of the play yard.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/play%20yard%20plan_tcm48-402830.jpg

    true

    600

    Chris Richards

    The play yard plan.

The winners of recent Outdoor Spaces and Accessory Building categories all used jewel box buildings to generate graceful al fresco living in the interstitial areas.  Projects consist of compact structures that act as backdrops for their natural settings—one pair is connected by a formal allee and sculpture garden while the other set utilizes matching roof gardens to blend into a more abstract landscape. Protection from sun and rain is balanced with enjoyment of breezes and expansive views as demonstrated with the outdoor living area in the Guest Pavilion and the Play Yard in Tucson. 

Similar in concept, the architects for the winning accessory buildings also devoted significant time to thinking about how building placement would affect adjacent outdoor areas. Robert M. Gurney, who designed the Nevis Pool and Garden Pavilion featured in the accompanying slideshow, says of his design that “its relationship to the house, swimming pool, and landscape components was as important as the building itself.”