Launch Slideshow

A walnut millwork box separates the bath from the master bedroom.

Appleton Living Bath by Minarc, Venice, Calif.

Appleton Living Bath by Minarc, Venice, Calif.

  • A walnut millwork box separates the bath from the master bedroom.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA31%2Etmp_tcm48-1216741.jpg

    true

    A walnut millwork box separates the bath from the master bedroom.

    600

    Art Gray

    A walnut millwork “box” separates the bath from the master bedroom.

  • A floating partition shields the shower and toilet areas.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA32%2Etmp_tcm48-1216747.jpg

    true

    A floating partition shields the shower and toilet areas.

    600

    Art Gray

    A floating partition shields the shower and toilet areas.

  • Glass doors and a glass clerestory surround the millwork element.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA33%2Etmp_tcm48-1216755.jpg

    true

    Glass doors and a glass clerestory surround the millwork element.

    600

    Art Gray

    Glass doors and a glass clerestory surround the millwork element.

  • The bath opens onto a private courtyard. With four children in the family, the clients also take in rescue dogs.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmpBA34%2Etmp_tcm48-1216760.jpg

    true

    The bath opens onto a private courtyard. With four children in the family, the clients also take in rescue dogs.

    600

    Art Gray

    The bath opens onto a private courtyard. With four children in the family, the clients also take in rescue dogs.

appleton living, venice, calif.
minarc
santa monica, calif.

Architects Tryggvi Thorsteinsson, Assoc. AIA, and Erla Dögg Ingjaldsdóttir, Assoc. AIA, separated this master bath from its adjacent bedroom with a multipurpose cube of walnut millwork that serves as headboard, closet, and lavatory base. Two other freestanding elements—a vessel tub and a floating partition that shelters the shower and a separate toilet area—round out the bathroom space, which opens onto a private courtyard. The jury praised the room’s integration of separate functions, noting in particular the inset panel of ipe decking that drains the shower and bath areas. One judge called the net result “beautifully done, but not precious.”

 

View all 2012 RADA winners.


project credits

principals in charge/interior designers: Erla Dögg Ingjaldsdóttir, Assoc. AIA, and Tryggvi Thorsteinsson, Assoc. AIA, Minarc; general contractor: Mike Stayer, Core Construction, Apple Valley, Calif.; project size: 184 square feet (bath); construction cost: $300 per square foot; photography: Art Gray.


product details

bathroom fittings: Duravit, www.duravit.us; bathroom fixtures: Duravit, Wetstyle, www.wetstyle.ca