Launch Slideshow

texas two-step

texas two-step

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp239F%2Etmp_tcm48-244085.jpg

    true

    600

    Paul Bardagjy

    Poteet preserved most of the exteriors’ industrial personality but used steel balconies, garden enclosures, and entry canopies to generate a residential vibe (above).

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp23A0%2Etmp_tcm48-244092.jpg

    true

    600

    Tom Bonner

    Adams and Smith selected steel for the industrial-style loftsÕ railings, landings, and exposed cross-bracing (top and above, left.) They inserted volumes for bedrooms and baths (above) into the projectÕs shell (middle).

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp23A1%2Etmp_tcm48-244099.jpg

    true

    600

    Paul Bardagjy

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp23A2%2Etmp_tcm48-244106.jpg

    true

    600

    Paul Bardagjy

    A cozy media room with enclosed and open custom built-ins provides a secluded spot for family time (top). Poteet’s clever reuse of a steel beam as support for a marble vanity brings a hint of the building’s origins into the master bath (above).

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp23A3%2Etmp_tcm48-244113.jpg

    true

    600

    Paul Bardagjy

    A cozy media room with enclosed and open custom built-ins provides a secluded spot for family time (top). Poteet’s clever reuse of a steel beam as support for a marble vanity brings a hint of the building’s origins into the master bath (above).

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp23A4%2Etmp_tcm48-244120.jpg

    true

    600

    Paul Bardagjy

    The stairs widen to nearly 14 feet as they reach the ground floor (above, left), offering casual seating in the public zone. Another steel beam remnant frames the raised hearth fireplace, and a surround composed of white laminated glass (above, right) Ògives the eyes a place to rest,Ó Poteet says. Exposed concrete walls give texture and depth to the monochromatic master bedroom (left).

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp23A5%2Etmp_tcm48-244127.jpg

    true

    600

    Paul Bardagjy

    The stairs widen to nearly 14 feet as they reach the ground floor (above, left), offering casual seating in the public zone. Another steel beam remnant frames the raised hearth fireplace, and a surround composed of white laminated glass (above, right) “gives the eyes a place to rest,” Poteet says. Exposed concrete walls give texture and depth to the monochromatic master bedroom (left).

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp23A6%2Etmp_tcm48-244134.jpg

    true

    600

    Paul Bardagjy

    The stairs widen to nearly 14 feet as they reach the ground floor (above, left), offering casual seating in the public zone. Another steel beam remnant frames the raised hearth fireplace, and a surround composed of white laminated glass (above, right) “gives the eyes a place to rest,” Poteet says. Exposed concrete walls give texture and depth to the monochromatic master bedroom (left).

 

Architecture school can inspire fast friendships or fierce rivalries. Fortunately for Jim Poteet, AIA, and Patrick Ousey, AIA, shared studios at the University of Texas at Austin made them great pals. So when Poteet found his fledgling firm inundated with work too tempting to reject, he called on his comrade to help. “Because we had similar backgrounds and interests, we had this great easy shorthand,” Poteet says.

The tempting work in question evolved from an adaptive reuse project in San Antonio that Poteet had just completed for developer Steve Yndo: the conversion of a glass-manufacturing facility in a historic single-family residential neighborhood into loft-style condominiums. Neighbors weren't keen on the project's grit or its density, but Poteet and Yndo—both local residents—convinced them the brick-and-steel structures reflected the true story of the area. And the resulting critical mass of housing units would benefit everyone in other ways, they insisted. “We needed a grocery store,” Poteet says, “but we first needed higher density in order to sustain retail.”

Poteet preserved most of the exteriors’ industrial personality but used steel balconies, garden enclosures, and entry canopies to generate a residential vibe (above).

Poteet preserved most of the exteriors’ industrial personality but used steel balconies, garden enclosures, and entry canopies to generate a residential vibe (above).

Credit: Paul Bardagjy

Poteet felt strongly about keeping changes to the two buildings' exteriors to a minimum. “We wanted to change the use radically but save the character,” he explains. His key goal was to bring more natural light into the former factory interiors, so he preserved “the rhythm of existing fenestration” but upped the amount of glazing. Oversized existing steel windows were cleaned and reused, and new windows and doors were made to match. The biggest intervention is the addition of a full-length dormer to introduce light to upstairs rooms.

Once Poteet subdivided the buildings into units, Yndo sold the condos commercial style—by square footage. Interiors were bare bones with just party walls, plumbing, and HVAC equipment. Yndo reserved 4,000 square feet for his own family and hired Poteet to flesh it out. Poteet assumed other buyers might approach him as well, but he didn't expect to hear from nearly every owner. “They all seemed fun and different, and I didn't want to turn anyone away,” he says. Here Poteet turned to former schoolmate Ousey; the two started with Yndo's loft. A family with three young kids doesn't exactly fit the “loft-liver” profile, but the architects balanced industrial details with homey touches. A black-and-white color palette, with dirt-concealing black floors, generates a clean look both aesthetically and literally. An open floor plan on the ground level facilitates large gatherings, and the upper level offers zones of privacy and escape from the crowds.

For the UT alums, each step of the design process was a meeting of the minds. No formal arrangement or division of labor existed. Homeowners benefited from the double dose of talent, while Poteet and Ousey discovered their easygoing compatibility in everything from concept to details. “They foster individualism in school,” Poteet says, “but architecture at its best is a collaborative effort.”

project:
King William Lofts

architect (exteriors)/construction supervisor:
Poteet Architects, San Antonio

architect (for most interiors):
Poteet Architects, San Antonio, and FAB Architecture, Austin, Texas

developer:
Steve Yndo, King William Lofts LP, San Antonio

project size:
2,000 square feet to 4,000 square feet per unit

site size:
0.8 acre

construction cost:
$60 per square foot (exteriors only)

sales price:
Started at $90 per square foot (for shells only)

number of units:
11

photography:
Paul Bardagjy

back to the first "leftover overhauls" story